Вперше в НАТО: Греція та Франція заключили оборонний пакт проти Туреччини

16:41 08.10.2021

Грецький парламент ратифікував договір про Стратегічне партнерство з питань оборони та безпеки з Францією, першу таку угоду між двома членами НАТО.

Правлячі партії «Нова демократія», «Рух за зміни» (KINAL) та «Грецьке рішення» (Ελληνική Λύση) схвалили угоду, тоді як головні опозиційні партії SYRIZA-Прогресивний альянс, Комуністична партія Греції (KKE) та ліва MeRA25 проголосували проти.

Договір про взаємну оборону вперше починає діяти між двома учасниками західного військового блоку, які зобовязуються підтримувати один одного внаслідок нападу зсередині Альянсу.

Стаття 2 Партнерства передбачає, що Греція та Франція будуть допомагати одна одной «усіма засобами, які є у їхньому розпорядженні, у разі необхідності», якщо вони обидва встановлять, що напад відбувається на територію обох країн. В юридичному сенсі це означає як територію на суші, так і територіальні води та повітряний простір.

Серед інших пунктів угоди – можливість для Греції та Франції користуватися військовими морськими портами та аеродромами одна однієї протягом п’яти років, із опцією продовження.

«Захист європейських інтересів у Середземномор'ї тепер набуває нової сутності», – сказав прем'єр–міністр Греції Киріакос Міцотакіс парламенту. «У разі нападу наша країна матиме біля себе найпотужнішу військову зброю на континенті, єдину європейську ядерну державу», – зазначив глава грецького уряду.

Міцотакіс привітав угоду як наріжний камінь незалежної оборонної політики Європи. «Я згоден з президентом Макроном, що ми, європейці, повинні припинити наївно сприймати тектонічні зрушення у глобальній геополітичній шахівниці», – сказав грецький прем’єр. «Греція - останній західний гарнізон на сході», – підкреслив він.

За його словами, Греція «веде переговори з 1974 року про такий договір».

Оборонний договір було підписано 28 вересня, за участі керівника грецького уряду та президента Франції Еммануела Макрона.

Міцотакіс та Макрон також оголосили, що Греція придбає до чотирьох французьких фрегатів Belharra та до чотирьох французьких корветів GoWind із найсучаснішим радаром та гіперзвуковими ракетами на суму до 5 млрд доларів. Греція також зобов’язалася придбати 24 французькі винищувачі Rafale за 2,5 млрд доларів.

Наразі основну загроза безпеці Греції бачать у Туреччині–члені НАТО.

Греція та Туреччина дедалі частіше конфліктують у правах на підводні поклади нафти та газу. Цього року Афіни та Анкара відновили переговори щодо розмежування їхнього континентального шельфу, але поки вирішення питання затягується.

Пакт є другою офіційною гарантією безпеки Греції проти Туреччини.

У листопаді минулого року Греція підписала договір про взаємну оборону з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Ще на цю тему