Пов’язані з Росією компанії претендують на ключовий для НАТО порт у Греції

10:30 20.08.2022

Компанії, пов’язані із Росією, намагаються приватизувати морський порт Александруполіс у Греції, який є хабом східноєвропейської логістики НАТО. 

Про це пише видання Порти України з посиланням на New York Times.

Розташований неподалік від кордону з Туреччиною порт Александруполіс ще донедавна мав другорядне значення. Але тепер, на тлі російської агресії проти України, він став одним з основних пунктів для транспортування техніки США на східний фланг НАТО, зазначає видання.

У липні 2022 року Греція виставила порт Александруполіс на приватизацію — потенційним інвесторам пропонують взяти його в управління на 40 років. Претендентів четверо, двоє з них пов’язані зі США, інші — з Росією.

З російського боку — це компанія греко-російського олігарха Івана Саввіді, колишнього депутата Державної думи зі зв’язками із російським президентом Владіміром Путіним, а також компанія Дімітріоса Копелузоса, грецького партнера «Газпрому».

З боку США на порт претендують американські інвестиційні компанії BlackSummit Financial Group та Quintana Infrastructure & Development.

Греція почала продавати стратегічні об’єкти через боргову кризу, яка почалася у 2009 році. Найбільший грецький порт Пірей контролюється китайською групою COSCO, яка придбала 51% його акцій у 2016 році, а 67% акцій порту Салоніки були куплені у 2018 році інвестиційним консорціумом, до якого входили Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Terminal Link SAS та компанія Belterra Investments LTD, що належить ростовському бізнесменові Івану Саввіді.
 

Ще на цю тему