Верховний суд Греції дозволив повернути конфісковану іранську нафту на танкер Lana

08:40 29.07.2022

Верховний суд Греції у цивільних і кримінальних справах (Ареопаг) відхилив апеляцію судноплавної компанії проти танкера Lana (колишній Pegas; прапор — Росія), який перевозив іранську нафту.

Як пише видання Порти України, про це повідомляє enkorr із посиланням на грецькі медіа.

Після рішення Ареопагу, що відхилив апеляцію судноплавної компанії проти Lana з вимогою відшкодування збитків, з’явилася можливість повернути на Lana вантаж нафти, а це відкриває шлях для звільнення двох танкерів під грецьким прапором, затриманих іранською владою.

Таким чином, після цього рішення Верховного суду, за оцінкою Міністерства морського флоту та острівної політики Греції, ближче до кінця тижня очікується початок перевалки іранської нафти з танкера Ice Energy назад на танкер Lana”, — ідеться у публікації.

Верховний суд відхилив позов судноплавної компанії, яка зафрахтувала танкер Ice Energy на запит американської влади для перевезення нафти з танкера Lana до США.

За даними Міністерства морського флоту та острівної політики, найближчим часом почнеться пробне завантаження з метою остаточно перекинути на танкер Lana 60 тис. тонн нафти. Водночас очікується, що почнуться процедури зі звільнення двох грецьких танкерів Delta Poseidon і Prudent Warrior, які іранська влада тримає в заручниках у Перській затоці.

Танкер Lana, що перевозив іранську нафту, був затриманий у середині квітня поблизу берегів Греції, а його вантаж конфісковано наприкінці травня.

На початку червня апеляційний суд у Греції скасував попереднє рішення, яке дозволило країні арештувати вантаж іранської нафти з танкера Lana у рамках застосування санкцій США.

Цьому новому рішенню передувало захоплення двох грецьких суден іранським Корпусом вартових ісламської революції. Іран попереджав, що 17 інших танкерів під грецьким прапором, які перебувають у Перській затоці, будуть захоплені, якщо його нафта і танкер, затримані Грецією, не будуть повернуті.
 

Ще на цю тему