Грецька компанія допомогла Ізраїлю приєднатися до міжнародних експортерів нафти 

10:20 16.02.2023

Ізраїль розпочав експорт нафти з шельфового родовища Каріш, яке розробляє грецька компанія Energean. 

Про це пише Offshore Engineer Magazine, повідомляє видання Порти України.

Перша партія нафти була відвантажена на танкер Seliger Aframax місткістю близько 700 тис. барелів з плавучої установки для видобутку, зберігання та розвантаження FPSO Power Energean, розташованої на родовищі.

«Ми пишаємося тим, що Energean допомогла Ізраїлю приєднатися до клубу міжнародних експортерів нафти. Це ще одна віха для нас, яка сприяє зростанню Energean як важливого гравця на місцевому та регіональному ринках», — зазначив генеральний директор Energean Матіос Рігас.

Energean Power FPSO стоїть на якорі в Середземному морі, за 80 кілометрів на захід від узбережжя Ізраїлю. Це третя видобувна установка в Ізраїлі після платформ Тамар і Левіафан.

Ізраїль вжив додаткових заходів безпеки під час відвантаження першої експортної партії нафти. Танкер, який забрав нафту з родовища, відключив у понеділок системи стеження, щоб його подальший маршрут не могли відстежити. Крім того, танкер супроводжує протипожежне судно.

Родовище Каріш тривалий час було предметом територіальної суперечки між Ізраїлем і Ліваном, оскільки воно розташоване безпосередньо на морському кордоні двох країн. Лише у жовтні 2022 року уряд Ізраїлю за підтримки США уклав договір з Ліваном про встановлення морського кордону, виходячи з якого Каріш залишився за Ізраїлем, а сусіднє родовище Кана — за Ліваном. Ізраїльське родовище з кінця минулого року розробляє грецька Energean, а видобуток нафти з ліванського родовища пізніше цього року має розпочати французька TotalEnergies.

Зараз Ізраїль забезпечує себе природним газом, завдяки чому зміг зменшити залежність від вугілля та згладити зв’язки зі своїми сусідами через експортні угоди до Єгипту та Йорданії. Хоча країні все ще доводиться імпортувати більшу частину своєї сирої нафти.
 

Ще на цю тему