Пєсков «на розігріві»: риторика спікера Кремля свідчить про підготовку РФ до анексії нових українських територій

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Тетяна ІВАНЕВИЧ

Моніторингова група BlackSeaNews та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» з осені 2021 постійно досліджує риторику багатьох російських політиків. Для цього огляду було обрано лише одного – спікера Кремля Дмітрія Пєскова.

Чому так? – тому що саме від нього виходять «темники», що завдають рамки «риторичної творчості» основних російських спікерів. Тому що в тоталітарних державах «риторичний простір» повністю формується першою особою та його спікером. Тому що в цьому випадку між словами і майбутніми діями – найкоротший шлях. 

Інтенсифікація виступів Пєскова зазвичай передує активним агресивним діям Росії. І як показує наша статистика, кількість та обсяг виступів Пєскова в червні 2022 відчутно перевищують його травневу активність.

Якщо за увесь травень він зробив 17 виступів, то лише за 1-26 червня – 21. Крім того, впродовж місяця кількість його виступів йшла по наростаючій і на останньому тижні моніторингу проти початку червня практично подвоїлась, сягнувши 7 виступів. Так само в червні урізноманітнились види джерел донесення інформації Пєсковим – за рахунок великих інтерв’ю російським і американським виданням.

Раніше пікові показники інтенсивності Пєскова припадали на тиждень перед оголошенням російського ультиматуму1 (6-12 грудня 2021 – 10 виступів), а також на тиждень напередодні визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» та масштабного російського вторгнення в Україну2 (14-21 лютого 2022 – 12 виступів).

По 8 виступів було впродовж тижнів 21-27 лютого та 28 лютого-6 березня 2022 – це перші два тижні після масштабного вторгнення РФ в Україну, а також 28 березня-3 квітня 2022 – це тиждень активізації українсько-російського перемовного процесу в Туреччині і період, коли ЗС РФ були відкинуті з-під Києва та північних областей України.

  • 1) 17 грудня 2021 року МЗС РФ оприлюднило два проєкти текстів — «Договір між США та Російською Федерацією про гарантії безпеки» та «Угоду про заходи щодо забезпечення безпеки Російської Федерації та держав-членів НАТО»
  • 2) 21 лютого 2022 року РФ визнала так звані «ДНР» та «ЛНР», а 24 лютого 2022 року розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну.

«Родзинкою» останніх виступів Пєскова в червні 2022 стали системні заяви на тему поглинання новоокупованих українських територій. Ця тема вже займала відчутне місце в його риториці в травні, але в червні 2022 року Пєсков вже регулярно приділяв їй увагу, практично щотижня озвучуючи той чи інший її аспект. 

Саме в червні 2022 з вуст спікера Кремля були артикульовані претензії РФ вже не тільки на Херсонську, а й на Запорізьку і Харківську область – як мінімум, на їхні частини. 

В перший день червня 2022 він згадав Херсонщину і чи не вперше Запорізьку область як кандидатів на відрізання від України. При цьому всю відповідальність за майбутнє регіонів поклав на «волю місцевих жителів» – обкатаний прийом РФ щодо анексування територій сусідів.

01.06.2022. «Мы неоднократно говорили, что люди сами должны выбирать свое будущее. Как раз жители двух государств – ЛНР и ДНР и жители территорий – Запорожья, Херсонщины, именно они должны принимать решения о своем будущем. И мы не сомневаемся, что они примут самое лучшее решение». 

Через тиждень, 7 червня 2022, Пєсков зробив ще одну заяву про поглинання нових регіонів в «заперечуючому» форматі.

Цій заяві передувала інформація в «Известиях» з посиланням на російські джерела, що у разі відновлення перемовин щодо угоди Росії та України, не обговорюватиметься статус Херсонської та Запорізької областей. Обгрунтування – зазначені регіони не будуть включені до обговорень, оскільки буцімто «переважна більшість жителів регіону підтримують Росію».

На питання щодо цього Пєсков дав дуже стислу відповідь: «Нет, это все не так». Але в російських ЗМІ це розійшлося в подачі «Спикер Кремля назвал неправильной информацией сообщения, что российская сторона не будет обсуждать с Украиной статус Херсонской и Запорожской областей».

Цей словесний пінг-понг мав наштовхнути читача на думку, що питання Херсонщини і Запорізької області таки буде обговорюватись на перемовинах.

Пізніше спікер Путіна наголосив:

16.06.2022. «Статус Херсонской области и ряда районов Харьковской зависит от воли местного населения. Целью России номер один является защита жителей Донецка и Луганска от тех, кто обстреливает Донбасс и убивает мирных жителей. Что касается других территорий и регионов Украины, чем больше наши военные очищают территорию от националистических батальонов, тем больше людей заявляют о своем желании прекратить дальнейшую жизнь с режимом в Киеве».

Власне в червні 2022 вперше в устах ТОП-чиновника РФ був озвучений намір створити квазідержавне утворення на Харківщині.

Також вперше з вуст офіційного представника Кремля опосередковано прозвучало, що для утворення цих «квазіреспублік» Росії не потрібно захоплювати обласні центри, а достатньо обмежитись кількома районами.

До речі, схожа ситуація склалась в Запорізькій області, де росіяни не можуть захопити Запоріжжя і створили «тимчасову столицю регіону» в Мелітополі.  

В цьому контексті варто звернути на увагу репліки одного з російських спікерів, яка прозвучала ще в травні. Депутат держдуми РФ Даніїл Бєсарабов озвучив новий механізм анексування територій, хоча й не сказав, про які саме йдеться: 

Бєсарабов3 13.05.2022. «Конституция РФ не запрещает принятие в состав России нового субъекта, который находится в составе другого государства, для этого необходимо составить международный договор и внести его на ратификацию в Госдуму». 

  • 3) Зауважимо, це не рядовий депутат – він кандидат юридичних наук і є першим заступником голови комітету держдуми з державного будівництва та законодавства, повноважним представником державної думи у Верховному Суді РФ, членом генеральної ради партії «Єдина Росія».

Поки ця схема в устах російських ТОП-чиновників не арктикулювалась, але не можна відкидати, що її застосування цілком може розглядатися поки що кулуарно.

Остання з важливих заяв Пєскова щодо Запоріжжя була зроблена 23 червня 2022.

Напередодні в російських ЗМІ озвучили звернення колаборанта Владіміра Рогова4 до РФ, щоб прибрати кордони між Росією і Україною в окупованій частині Запорізької області (?!). 

  • 4) Владімір Рогов – у минулому соратник відомого сепаратиста Олега Царьова та один із організаторів «антимайдану» у Запоріжжі. У вересні 2014 він опинився в Росії, де регулярно виступав у медіа як голова «Комітету з держбудівництва Новоросії» та лідер руху «Слов'янська гвардія», а також збирав допомогу для «ДНР» та «ЛНР». У березні 2022 року він став називати себе членом «військово-цивільної адміністрації Запорізької області».

Рогов 22.06.2022. «Для нас граница с Россией — хуже, чем Берлинская стена для немцев... На Украине, в зависимости от региона, у 73-85 процентов жителей есть родственники в России. Соответственно, этой границы не должно быть… Мы ничем не хуже немцев. Южные регионы Украины — это исторически русские земли. Мы — русские люди, которых три сепаратиста в Беловежской пуще насильно разделили в 1991 году, уничтожив СССР, а затем начали строить идеологическую стену, которая теперь разрушена. Наше воссоединение с Россией неизбежно, никаких границ между нами быть не должно».

На брифінгу 23.06.2022 про «упразднение границ» спитали Пєскова і він відповів: «По всей видимости, это не совсем корректная постановка вопроса. Об этом пока (!) речи не идет». Зауважимо на цьому «пока».  

Так, заяви Пєскова мають характер заперечень, але подібні «заперечуючі» заяви щодо поглинання новоокупованих українських територій вже були в процесі визнання Росією «ЛДНР».

В середині січня 2022 одіозна КПРФ внесла в Думу проєкт звернення до президента щодо визнання «ЛДНР». Тоді заяви Пескова були такими:

19.01.2022 – що в Кремлі не бачили проєкту «звернення» 

20.01.2022 – що Кремль не коментуватиме його до розгляду в Думі

21.01.2022 – що по темі «ЛДНР» треба уникати кроків, які провокують напруженість.

Зрештою, як відомо, тоді питання «визнання» Дума відклала на місяць – до лютого 2022. Але якщо дивитись на хронологію заяв, то в середині січня 2021 російські спікери фактично заперечували ймовірність прийняття такого звернення, або реакції на нього від Путіна. Чим все закінчилось – відомо: блискавичне прийняття Думою, підписання Указу Путіним, схвалення Совфедом, розширення агресії РФ на нові території України.

Зараз у ситуації із окупованими районами Херсонської, Харківської, Запорізької областей російська риторика аналогічна схемі з визнанням «ЛДНР». Спочатку в публічних заявах йде дистанціювання, нерозуміння, заперечення можливості такого сценарію, принаймні, на даному етапі, а потім стрімке визнання і наступні силові дії. 

Пєсков. 02.06.2022. «Проведение референдума о вхождении Донбасса в РФ в нынешних условиях невозможно, сначала нужно обеспечить безопасность республик».

Пєсков. 03.06.2022. «Понимания по срокам проведения возможных референдумов в Донбассе и в ряде освобожденных областей Украины нет».

Висновки та прогнози

В червні 2022 року спікер Путіна приділяв занадто багато уваги новоокупованим територіям України – отже тенденція інтенсифікації в цьому місяці риторики спікера Кремля щодо поглинання Херсонщини, Запорізької та Харківської області не викликає сумнівів.

В риториці Пєскова з кожною заявою на щабель вище виводилося обговорення по відторгненню частини території Запорізької області. Спочатку акцентувалось, що «народ решит», пізніше прозвучало, що це питання може бути предметом обговорень на українсько-російських перемовинах, і зрештою на рівні спікера Кремля «засвічено» тему про «міждержавний кордон Україна-РФ» в Запорізькій області.

В разі створення «обкусаних республік» – в яких окупованою є не вся територія областей – РФ вчинить по аналогії з визнанням «ЛДНР»: спочатку обмежиться фактично окупованою територією, потім визнає «нові республіки» в межах адміністративних кордонів областей, а потім будуть намагатися розширити реальну окупацію на всі задекларовані території.

Наш прогноз полягає в тому, що РФ вже готується «зафіксувати» в своєму правовому полі нові окуповані території з прицілом на те, що в подальшому обставини дозволять встановити контроль над неокупованими на цей час частинами територій Херсонської, Запорізької та Харківської областей. 

Наразі колаборанти анонсують псевдореферендуми на осінь 2022 року. Але попередній досвід переходу від риторики до дій дозволяє припускати, що Росія може різко інтенсифікувати процес оформлення поглинання вже в найближчі тижні. 

«Технічні» дії по інтеграції окупованих районів в російський простір активно відбуваються, починаючи з травня (навіть до відкриття відділень банків РФ). 

Від негайного проведення псевдореферендумів Росію стримують хіба що незавершена операція з окупації декількох областей до меж адмінкордонів, тобто дії ЗСУ та сил спротиву на цих територіях, а також настрої людей в окупованих регіонах, які не дозволяють навіть створити необхідну «картинку» для референдуму.

В цьому контексті показовою є заява від 01.06.2022 глави міжнародного комітету Держдуми, члена переговорної групи з Україною та лідера ЛДПР Леоніда Слуцького, що «референдуми» на новоокупованих українських територіях по входженню до РФ можуть відбутись вже в липні.  

Слуцький 01.06.2022: «Не исключаю, что это может произойти уже в июле, не буду предсказывать, где это будет происходить, но предполагаю, что освобожденные территории проведут референдум более или менее одновременно. Это было бы логично. Рассчитываю, что это может произойти уже в июле».

Зауважимо, що державна інформагенція ТАСС подала це вже з конкретизацією регіонів: «Референдумы о вхождении ДНР, ЛНР, Херсонской области и Запорожья в состав РФ могут пройти летом примерно в одно время». 

Втім, РФ може наважитись й на те, щоб одним рухом «заковтнути» всі ті території, в які увійшла окупаційна російська армія на «прохання їхніх керівників». 

Ймовірно саме на це Пєсков натякав ще наприкінці травня після відомого вислову Кісінджера про необхідність поступок від України:

Пєсков 26.05.2022. «Москва ждет от Киева принятия требований и осознание де-факто реальной ситуации, которая существует. Это не территориальные уступки. Киеву нужно признать ситуацию де-факто и трезво ее оценить».

В цьому контексті можна також прогнозувати, що РФ в найближчі тижні буде активніше просувати тему «припинення вогню» та «перемир’я», щоб використати ці опції для оформлення створення, визнання та подальшого приєднання нових окупованих територій. Але перед цим РФ цілком може влаштувати ще більш масований "демонстраційний" ракетний удар по Україні.

* з мотивів недоречності рекламування ЗМІ, що перебувають під українськими там міжнародними санкціями, а також для полегшення сприйняття тексту Моніторингова група не наводить гіперпосилань на цитати. Цей список першоджерел є в наявності в редакції.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу