Єврокомісія розпочала фінальну перевірку готовності України до «митного безвізу»

14:00 24.06.2022

Генеральний директорат з питань оподаткування й митного союзу Єврокомісії (DG TAXUD) розпочав роботу над фінальною оцінкою готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами (так званий митний безвіз). 

Про це повідомляє прес-служба Державної митної служби, пише видання Порти України.

Метою місії, яка триває 23-24 червня, є оцінка прогресу України з моменту проведення попередньої оцінювальної місії у листопаді 2021 року. Україна має презентувати, як забезпечено загальний транзит законодавчо й організаційно відповідно до вимог DG TAXUD.

Зокрема, буде дано оцінку застосування технології NCTS митницею відправлення й митницею призначення, роботі команди з реалізації технології, та як відбувається взаємодія з питань спільного транзиту на різних рівнях.

У разі позитивної оцінки Україна отримає запрошення приєднатися до Конвенцій.

Станом на червень 2022 року в Україні розгорнуто необхідний технічний функціонал, передбачений режимом спільного транзиту, проведено підготовку персоналу. У системі вже зареєстровано понад 1100 трейдерів, близько 4500 працівників митниці, подано понад 5000 декларацій.

Понад рік працює служба підтримки NCTS. Тринадцятьом компаніям надано статус фінансового гаранта. Розпочато надання українським підприємствам спеціальних транзитних спрощень.

Минулого тижня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект №7420, який передбачає приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, Україна розраховує на підписання «митного безвізу» з ЄС протягом літа. До кінця року Україна має успішно пройти Оціночну місію та приєднатися до необхідних для «митного безвізу» конвенцій.

«Митний безвіз» входить до пріоритетних напрямків євроінтеграції України.
 

Ще на цю тему