Україна подолала психологічну межу у 50% виконання кандидатських вимог ЄС - дослідження

14:40 01.02.2023

За оцінкою консорціуму експертних організацій, середній рівень виконання Україною вимог ЄС у контексті кандидатського статусу перевищив 5 балів за 10-бальною шкалою.

Про це йдеться у статті за підсумком дослідження консорціуму, до якого входить також "Європейська правда".

Дослідження було виконане коаліцією під проводом Центру "Нова Європа" за участю дев’яти експертних організацій.

У ЄС розповіли, коли оцінять "кандидатські" реформи України: усно - навесні, офіційно - восени
Після отримання кандидатського статусу українські експерти три рази перевіряли прогрес у втіленні переліку 7 вимог Єврокомісії: наприкінці літа, у жовтні та на початку 2023 року. Під час останньої перевірки зміни виявилися найпереконливішими.

Згідно з результатами, зараз Україна подолала психологічну межу і перетнула позначку у 50% виконання європейських вимог. Загальний бал – 5,8 з 10 можливих. За частиною критеріїв Україна наблизилася до повного виконання критеріїв

Зокрема, найвища оцінка - 9 балів з 10 - у реформи в медіасфері. 13 грудня ВРУ ухвалила закон про медіа, який 29 грудня підписав президент. Для завершення виконання рекомендації Україна має ухвалити зміни до закону про рекламу, що втілять додаткові положення аудіовізуальної директиви ЄС. 

8 балів з 10 експерти віддали ухваленню законодавства щодо нацменшин. Для повного виконання цієї рекомендації Україні ще потрібно розробити імплементаційні механізми (підзаконні акти), а не лише ухвалити рамковий закон.

Саміт на половині шляху: як Україна виконує 7 вимог до кандидата у члени ЄС
По 7 балів з 10 отримали критерії щодо антикорупційних органів та судової реформи. 6 балів - у боротьби з відмиванням коштів. У цій сфері немає проривів у виконанні, але є цілком задовільний прогрес.

Але є й ті сфери реформ, де ситуація є відверто провальною.

Найпроблемнішою є вимога щодо відбору суддів Конституційного суду. Зважаючи на дії влади, рівень виконання критерію, за оцінкою незалежних експертів, знизився з 3 до 2 балів з 10 – це найгірший результат у "кандидатській сімці".

Ще один найгірший результат із 2 балами з 10 - у проведення антиолігархічної реформи. Але якщо у питанні Конституційного суду генератором проблем була сама українська влада, то тут зауваження варто адресувати європейській стороні.

Ще на цю тему