ЄС паралізує економіку Угорщини на випадок блокування допомоги Україні: що відомо

12:40 29.01.2024

Євросоюз підготував план дій проти Угорщини, якщо вона не погодить надання допомоги Україні. Головна мета – завдати шкоди економіці Будапешта та зняти вето.

Як інформує видання «Флот 2017» про це пише вгазета Financial Times з посиланням на внутрішній документ ЄС.

ЄС попередив Угорщину, якщо вона не зніме вето на саміті 1 лютого, інші країни публічно заявлять, що не надаватимуть Угорщині фінансову допомогу. Видання пише: очікується те, що інвестори через це будуть менш зацікавлені вкладати гроші в Угорщину, і це може привести падіння курсу угорського форинта. Згодом це може бути втрата робочих місць та уповільнення економічного зростання.

За даними газети, під тиском ЄС Угорщина погодилася на компроміс щодо допомоги Україні.

“Європейський Союз стурбований економічною вразливістю Угорщини. Угорська економіка характеризується високим державним дефіцитом, високою інфляцією, слабкою валютою та високим рівнем платежів з обслуговування боргу. Крім того, угорська економіка багато в чому залежить від закордонного фінансування, зокрема від фінансування з боку ЄС”, – йдеться у публікації.

Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока заявив, що держава готова підтримати план допомоги Україні на 50 млрд євро, але потребує, щоб у неї було щорічне право вето.

FT зазначає, що інші країни ЄС відкинули цю пропозицію, побоюючись, що прем’єр-міністр Віктор Орбан буде використовувати це для того, щоб блокувати виплати щороку і домагатися поступок. Однак один із дипломатів заявив виданню, що Орбан не має можливості накласти вето.

Деякі члени ЄС розглядали можливість застосування статті 7 Договору про Європейський Союз, яка дозволяє позбавити державу-члена права голосу або заблокувати фінансування. Однак низка країн відкинули цю можливість, бо вона потребує одноголосної підтримки, а багато країн не хочуть запроваджувати такі серйозні санкції.

Бока заявив, що якщо компромісів не буде, Угорщина віддасть перевагу початковій пропозиції про окремий фонд для України поза бюджетом ЄС.

Ще на цю тему