У Криму із сільгоспярмарок зникла херсонська сільгосппродукція

09:00 02.06.2022

Станом на кінець травня знайти дешеві херсонські овочі у Криму виявилося непросто, вони зникли навіть із сільгоспярмарок, де їх раніше продавали. 

У Криму помітно зменшилося постачання продукції з Херсонської області, організоване у силовий спосіб російськими військами в рамках повномасштабного вторгнення в Україну. Через два місяці активних розпродажів херсонських овочів тепер знайти їх на Кримському півострові непросто. Хоча таблички "З Херсона" все ще можна помітити на ринках, часто під ними продається зовсім не херсонський товар, - пише Крим. Реалії.

Кореспондент видання відвідав кілька торгових точок, де в квітні торгували херсонськими овочами. І каже, що самі кримчани вже сміються, коли бачать табличку "Овочі з Херсону".

"Знайшлася лише одна табличка з написом "Овочі з Херсона", що була встановлена на мікроавтобусі з номерами Краснодарського краю сусідньої Росії. Більше на території ярмарку жодних машин із херсонськими продуктами не виявилось. Покупці, дивлячись на "машину з Херсона", відверто сміялися", - повідомляє кореспондент.

Здивував покупців й асортимент: дрібні некондиційні яблука за 65 рублів, картопля за 45 рублів та молода капуста за 40 рублів, але теж не кращої якості.

Здається, що "херсонські овочі" виявляються просто пропагандистським прийомом.

Російська влада Криму про це публічно не повідомляє. Проблеми могли виникнути або з постачанням із окупованої російськими військами Херсонської області, або з тим, що основні запаси цієї продукції вже вивезли та продали.

Існує також версія, що на ці "неринкові ціни" нарікали місцеві виробники, які опинилися в неконкурентних умовах. Адже окупаційна влада Криму ініціювала розпродаж херсонських овочів за мінімальними розцінками, бажаючи стабілізувати ціни на півострові, що злетіли внаслідок міжнародних санкцій, які були запроваджені проти Росії через її військове вторгнення в Україну.

Про те, що фермери Херсонщини стикаються із погрозами та насильством з боку російських військових, заявляють у Всеукраїнській аграрній раді.

"На Херсонщині окупанти привласнюють майно фермерських господарств, вивозять продукцію зі складів, силою змушують працювати робітників. Тим, хто відмовляється, погрожують фізичною розправою", – стверджують в організації.

З іншого боку, влада Херсонської області заявляє, що не погоджувала постачання херсонської продукції до анексованого Росією Криму, а появу її там називають наслідком "мародерства російських окупантів" на херсонських сільгосппідприємствах або "окремими незаконними ініціативами" з боку місцевих фермерів.

Українській владі наразі важко оцінювати, в яких обсягах російські сили вивозять продовольство з Херсонської області, поки вона не буде звільнена.
 

Ще на цю тему