Молдова не вийде зі складу СНД доти, доки отримуватиме економічну вигоду від членства - Санду

20:40 31.05.2022

Президентка Молдови Мая Санду вважає, що Молдова має продовжувати отримувати економічні переваги від перебування в Співдружністі незалежних держав. 

Про це Санду повідомила в ефірі Pro TV, пише Європейська правда з посиланням на видання NewsMaker.

Санду відповідала на запитання ведучої, чи розглядає влада вихід Молдови з СНД.

"Поки країна може отримувати переваги від угоди, вона повинна їх отримати. Зараз є проблеми у відносинах із Росією. Але там є й інші країни, з якими ми маємо комерційні відносини. Ми маємо бути прагматичними", - сказала Санду.

Між країнами-членами СНД існує зона вільної торгівлі, що дозволяє вести безмитну торгівлю.

Раніше голова парламенту Молдови Ігор Гросу сказав, що після закінчення війни в Україні влада має обговорити плюси та мінуси членства в СНД та ухвалити рішення, чи варто Молдові залишатися у складі організації.

Спікер парламенту також нагадав, що Росія запровадила ембарго на молдовську продукцію, і це, за його словами, було "уроком для наших виробників", які знайшли інші ринки збуту. 

Він наголосив, що зараз 70% товарів Молдова експортує до ЄС.

У березні 2022 року після подання заявки на вступ до ЄС президентка Молдови Мая Санду зазначила, що країна обере час для виходу з СНД, "коли Молдова досягне достатнього прогресу на європейському шляху".

У Міністерстві закордонних справ РФ заявили, що вихід Молдови зі СНД став би "неправильним кроком" і нашкодив би економіці країни.