Перебування військових кораблів РФ в Середземному морі станом на 10 травня 2022

Моніторингова група редакції BlackSeaNews та
«Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

* * *

Резюме

Станом на 10/05/2022 в Середземному морі перебуває те ж саме угруповання кораблів, яке склалося на 07/02/2022 року – тобто жодних змін за ці 3 місяці не сталося. Це 13 кораблів та 5 допоміжних суден чотирьох флотів РФ, у тому числі 9 ударних ракетних кораблів (див. нижче).

Ця ситуація склалася в тому числі внаслідок рішення Туреччини, яке було оголошено 27/02/2022, щодо заборони проходу протоками будь-яких військових кораблів, включно з кораблями нечорноморських країн НАТО (нагадаємо, що Туреччина є членом НАТО).

Наведемо цітату з інтерв'ю міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу з інтерв'ю CNN Turk (переклад з турецької):

Конвенція Монтре (КМ). Режим проходу військових кораблів прибережних та неприбережних країн регулює КМ. Туреччина досьогодні завжди дуже чітко («буквально») виконувала положення конвенції. В таких умовах ми будемо виконувати КМ. Ст. 19 дуже чітка. Спочатку був напад Росії, ми оцінили його з екпертами, правниками, військовими. Потім це вже перетворилось на війну. Це не військова операція, є реально стан війни.

Звичайно, що в такій ситуації - якої б сторони це не стосувалось, Росії чи України - будемо таким чином виконувати КМ. Ми говоримо про конвенцію. Якщо цей військовий корабель має намір прослідувати до бази, яка знаходиться в країні, що є стороною у війні, тоді його прохід заборонити не можна. Тут зрозуміло, чи приписаний (зареєстрований) цей корабель до цієї (військово-морської) бази, чи ні. І потрібно, щоб тут не було зловживань. Потрібно, щоб корабель не брав участі у війні після того, як пройде через Босфор під приводом того, що слідує на місце свого базування. Таким чином я пояснив положення КМ і позицію Туреччини.

Оскільки існують різні акценти та протиріччя як у заявах турецьких очільників, так і в самому тексті Конвенції Монтре, на яку вони посилаються, залишається припустити, що Туреччина використовує статті 20 та 21 цього документу у тому розумінні, що «у разі, якщо Туреччина вважає, що їй загрожує безпосередня небезпека війни, прохід військових кораблів здійснюється виключно на розсуд турецького уряду»

Крім того, посадові особи Туреччини публічно посилаються на статтю 19 Конвенції в тому сенсі, що «військові судна воюючих держав не мають права проходити через Протоки», але при цьому згадують, що в тій же статті є положення, що «незважаючи на заборону проходу, передбачену вище, ... військові судна воюючих держав, як прибережних, так і неприбережних, відділені від своїх баз, можуть повернутись на ці бази».

В цілому це надає Туреччині можливості для використання досить гнучкої переговорної позиції у відносинах з Україною, Росією та НАТО.

Зауважимо, що станом на зараз у цієї політики Туреччини є такі основні наслідки стосовно військових кораблів РФ:

1. Туреччина відмовила РФ у намірі провести до Чорного моря 4 (чотири) ракетних кораблі з різних флотів. Це зробило неможливим створити в Чорному морі достатньо велику групу ударних надводних кораблів вогневої підтримки десантних операцій на узбережжі Чорного моря.

Цілком коректно припустити, що це (у всякому разі поки що) стосувалося в тому числі фрегата, корвета та двох підводних човнів Чорноморського флоту РФ (ЧФ РФ), що мають на озброєнні крилаті ракети «Калибр» та перебувають в Середземному морі, повернення яких до своїх баз теоретично могло б використовуватися Росією як аргумент.

2. Великі складнощі у постачанні російських військових баз у Сирії. До початку великої війни РФ проти України 24/02/2022 перевезення військової техніки та інших видів постачання для військового контингенту РФ в Сирії та російської військово-морської бази (ВМБ) в сирійському порту Тартус та ротація військового персоналу здійснювалася із використанням великих десантних кораблів (ВДК) ЧФ РФ – так званий «Сирійський експрес». До 24 лютого 2022 року Росія встигла перебазувати всі свої ВДК з Середземного моря до Чорного, з того часу рейсів ВДК з Чорного моря до Тартуса не було.

Крім того, 23/04/2022 Туреччина повідомила про закриття повітряного простору для російських військових та цивільних літаків, що прямують до Сирії.

За словами міністра закордонних справ Туреччини, дозволи видавалися на три місяці, термін дії останнього закінчився у квітні, і Туреччина його не продовжувала. Про причини цього кроку не повідомлялося, але можна припустити, що це могло бути пов'язаним із повідомленнями про залучення Росією групи сирійських військових для бойових дій на територіх України. Крім того, цілком можливим виглядають наміри РФ використати у війні проти України підрозділи морської піхоти ЧФ РФ, що перебувають на ВМБ в Тартусі.

Висновки та прогнози

Тривале перебування незвично великого корабельного угруповання РФ в Середземному морі потребує досить великого обсягу різних видів постачання. Відсутність у РФ традиційної можливості використовувати для таких цілей ВДК флотів РФ є достатньо критичною. В зв'язку з цим можна припустити, що РФ буде активізувати морські перевезення через турецькі протоки до ВМБ Тартус з використанням цівільних суден, що належать та/або керуються компаніями, які пов'язані з міністерством оборони РФ.

Крім того, можна прогнозувати, що РФ не припинить свої спроби розхитати позицію Туреччини щодо заборони використання проток кораблями РФ під приводом повернення до місць постійного базування.

* * *

1. Склад угруповання військових кораблів РФ
в Середземному морі

Станом на 10 травня 2022 року в Середземному морі перебуває 13 кораблів та 5 допоміжних суден чотирьох флотів РФ, у тому числі 9 ударних ракетних кораблів:

  1. ракетний крейсер (011) Varyag, флагманський корабель Тихоокеанського флоту РФ (PF), за класифікацією НАТО – missile cruiser Slava-class

  2. ракетний крейсер (055) Marshal Ustinov, Північний флот РФ (NF), missile cruiser Slava-class

  3. ракетний фрегат (494) Admiral Grigorovich, Чорноморський флот РФ (BSF), guided missile frigate Krivak V-class

  4. великий протичовновий корабель (564) Admiral Tributs, Тихоокеанський флот РФ (PF), guided-missile destroyer Udaloy-class

  5. великий протичовновий корабель (626) Vice-Admiral Kulakov, Північний флот РФ (NF), guided-missile destroyer Udaloy-class

  6. ракетний фрегат (431) Admiral Kasatonov, Північний флот РФ (NF), Admiral Gorshkov class frigate

  7. ракетний корвет (626) Orekhovo Zuevo, Чорноморський флот РФ (BSF), guided missile corvette Buyan-M-class

  8. ракетний підводний човен (261) Novorossiysk, Чорноморський флот РФ (BSF), conventional attack submarines Improved Kilo-class

  9. ракетний підводний човен (265) Krasnodar, Чорноморський флот РФ (BSF), conventional attack submarines Improved Kilo-class

27 лютого 2022 року Туреччина заявила, що закрила протоки Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре 1936 року, що передбачає заборону на прохід протоками військових кораблів воюючих країн.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив:

"Росія заявила, що чотири її кораблі перетнуть протоки 27-28 лютого, три з яких не зареєстровані на базах у Чорному морі. Ми сказали Росії не посилати ці кораблі, і Росія сказала, що судна не перетнуть протоки", – сказав Чавушоглу. Раніше Reuters повідомляло, що щонайменше чотири російських кораблі – два есмінці, фрегат і розвідувальне судно – очікували рішення Туреччини, щоб перейти з Середземного моря до Чорного. 

За даними Моніторингової групи, мова йшла про:

  1. великий протичовновий корабель (564) Admiral Tributs, Тихоокеанський флот РФ (PF), guided-missile destroyer Udaloy-class

  2. великий протичовновий корабель (626) Vice-Admiral Kulakov, Північний флот РФ (NF), guided-missile destroyer Udaloy-class

  3. ракетний фрегат (431) Admiral Kasatonov, Північний флот РФ (NF), Admiral Gorshkov class frigate або ракетний фрегат (494) Admiral Grigorovich, (BSF), guided missile frigate Krivak V-class

  4. розвідувальний корабель Kildin (BSF) або розвідувальний корабель Vasiliy Tatishchev (BF).

Зауважимо, що це рішення Туреччини було прийняте внаслідок потужного дипломатичного тиску України. За нашими даними, вже в перший день нападу РФ – 24 лютого 2022 року – посольство України в Анкарі спрямувало декілька жорстких нот з вимогою негайно заборонити переміщення турецькими протоками військових кораблів РФ.

Табл. 1. Перебування військових кораблів Чорноморського та інших флотів РФ в Середземному морі на 10 травня 2022

Жовтий колір – перебування в Середземному морі, сірий колір - перебування в Чорному морі, цифри - дата прибуття

2. Посилення угруповання кораблів РФ в Чорному морі
за рахунок перебазування з Середземного на початку 2022

Наприкінці 2021 та на початку 2022 року РФ перебазувала з Середземного моря до Чорного 20 військових кораблів, в тому числі 14 кораблів Чорноморського флоту, а такж 6 (по 3) – з Північного та Балтійського флоту.

Формування в лютому 2022 року величезної "Середземноморської ескадри" ВМФ РФ за рахунок кораблів Північного, Балтійського та Тихоокеанського флотів РФ дозволило Чорноморському флоту повернути велику кількість кораблів до Чорного моря за декілька днів (тижнів) до дня нападу РФ на Україну.

Крім того, РФ перебазувала з Середземного до Чорного моря 7 десантних кораблів, включно з 6 великими десантними кораблями Північного та Балтійського флотів.

26.01.2022 через Гібралтар до Середземного моря увійшли 3 великих десантних кораблі (ВДК, LST) Балтійського флоту, увійшли до Чорного моря 08 лютого 2022 року:

  1. (130) Korolev, Ropucha class, Project 775

  2. (102) Kaliningrad, Ropucha class, Project 775

  3. (127) Minsk, Ropucha class, Project 775

27.01.2022 через Гібралтар увійшли 3 великих десантних кораблі (ВДК, LST) Північного флоту:

  1. (117) Petr Morgunov, Ivan Gren class, Project 11711

  2. (012) Olenegorskiy Gornyak, Ropucha class, Project 775

  3. (016) Georgiy Pobedonosets, Ropucha class, Project 775

Таким чином, РФ вдалося сформувати в Чорному морі безпрецедентне угруповання великих десантних кораблів (ВДК). Номінально воно складає 13 одиниць – 6 "гостей" та 7 ВДК ЧФ РФ (один з них в ремонті).

Саме за рахунок цього в РФ з'явилася можливість демонструвати десантні операції в Чорному морі та реалізовувати їх в Азовському морі.

Однак та обставина, що РФ не вдалося перебазувати до Чорного моря додаткові потужні ракетні надводні кораблі, поставило під велике питання ефективність можливої десантної операції на українському узбережжі Чорного моря.

Табл. 2. Перебазування кораблів Чорноморського та інших флотів РФ з Середземного моря до Чорного на 10 травня 2022

Жовтий колір – перебування в Середземному морі, сірий колір - перебування в Чорному морі, цифри - дата прибуття

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему