Перебування військових кораблів РФ в Середземному морі станом на 1 листопада 2023

Моніторингова група редакції BlackSeaNews та
«Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі результатів власного моніторингу (див. Табл. 1-3) публікує базу даних перебування кораблів військово-морських флотів Росії в Середземному морі за період з листопада 2021 до листопада 2023 року.

Резюме

Протягом 2022–2023 року у складі угруповання військових флотів Росії в Середземному морі відбувалися кардинальні зміни.

Нагадаємо, що безпосередньо перед широкомасштабним нападом на Україну, що стався 24.02.2022 року, Росія створила в Середземному морі безпрецедентне в своїй історії угруповання військових кораблів зі складу всіх своїх 4-х флотів. В першій декаді лютого 2022 року "середземноморська ескадра" Росії включала 29 кораблів і суден: 11 ракетних кораблів, 6 великих десантних кораблів (ВДК), патрульний корвет, 2 тральщики, протидиверсійний катер, 2 розвідувальних кораблі, 4 допоміжних судна постачання, 2 буксири.

Рішення Туреччини від 27/02/2022 щодо заборони проходу протоками Босфор та Дарданелли будь-яких військових кораблів РФ, навіть кораблів Чорноморського флоту при поверненні до порту базування, призвело до фактичної «консервації» середземноморського угруповання ВМФ РФ та позбавило сенсу його перебування там, крім так званої «демонстрації прапору».

Крім того, після початку Великої війни проти України 24/02/2022 військові кораблі РФ втратили можливість проведення ремонтів в портах країн ЄС в Середземному морі, а плани переведення до Тартуса в 2022 році одного з плавучих доків з Чорноморського флоту не здійснилися. Судноремонтні можливості військової плавучої майстерні, що перебуває в Тартусі на ротаційні основі, є обмеженими, особливо для великих кораблів, більшість з яких є такими, що збудовані в часи СРСР і потребують частих ремонтів.

Наприкінці літа 2022 року РФ розпочала поступове виведення основних ударних кораблів з Середземного моря. Станом на 15.10.2023 року кількість з'єднання кораблів ВМФ Росії в Середземному морі скоротилася в 5 разів – з 29 кораблів і суден в лютому 2023 до 6 кораблів і суден в жовтні 2023 року. 

Наразі воно включає: 2 ракетних корвети; протидиверсійний катер; розвідувальний корабель, танкер-судно постачання, плавмайстерня і не має навіть буксирів.

Можна зробити висновок, що Росія не бачить більше перспективи можливої проводки угрупування кораблів через Турецьки Протоки та, відповідно, відмовилась від проведення активних дій в північній та північно-західній частині Чорного моря.

Разом з тим. наявного комплекту сил і засобів ВМФ, що знаходиться у Росії в Чорному морі, поки цілком достатньо для охорони пунктів базування, нанесення ракетних ударів по Україні, ведення розвідувальній діяльності у південно-західній частині Чорного моря.

Повний текст

Протягом 2022–2023 року у складі угруповання військових флотів Росії в Середземному морі відбувалися кардинальні зміни.

Таблиця 1. Перебування ракетних кораблів "середземноморської ескадри" ВМФ Росії в Середземному морі за період з листопада 2021 до листопада 2023 року. (Легенду до таблиць наведено наприкінці тексту, перед Таблицей 3)

Нагадаємо, що безпосередньо перед широкомасштабним нападом на Україну, що стався 24.02.2022 року, Росія створила в Середземному морі безпрецедентне в свої історії угруповання військових кораблів зі складу всіх своїх 4-х флотів.

В першій декаді лютого 2022 року "середземноморська ескадра" Росії включала 29 кораблів і суден: 11 ракетних кораблів, 6 великих десантних кораблів (ВДК), патрульний корвет, 2 тральщики, протидиверсійний катер, 2 розвідувальних кораблі, 4 допоміжних судна постачання, 2 буксири.

Метою її формування було:

  • заміщення в складі «Середземноморської ескадри ВМФ РФ» кораблів Чорноморського флоту РФ, що були повернуті до Чорного моря за кілька тижнів до дати початку широкомасштабної війни проти України 24/02/2022;
  • потенційна участь у війні проти України в Чорному морі;
  • демонстративне створення противаги для військово-морських угруповань країн НАТО в Середземному морі.

Головною метою створення такого потужного угрупування були плани використання більшості з його корабельного складу у війні проти України безпосередньо на Чорноморському театрі військових дій.

У задачі цього угрупування входило:

  • сприяння наступальним діям угрупуванню військ на сухопутному напрямку;

  • нанесення ракетних ударів по критичнім об’єктам цивільної та військової інфраструктури;

  • знищення всього потенціалу ВМС ЗС України;

  • блокада морських комунікацій довкола України та блокування можливої діяльності ВМС країн-членів НАТО Чорноморського регіону (у першу чергу) та недопущення в зону своїх інтересів (довкола України) кораблів інших країн-членів НАТО (США).

  • унеможливлення ведення розвідувальної діяльності з боку країн-членів НАТО шляхом закриття західних та північно-західних районів Чорного моря під вигаданими приводами;

  • участь в проведенні морської десантної операції на територію південних регіонів України (Одеська, Миколаївська області);

  • збереження контролю над нафто-газовою інфраструктурою в північно-західній та західній частині Чорного моря;

  • забезпечення безпеки своїх комунікацій для забезпечення військ у Сирії;

Наявність в Середземному морі великої кількості кораблів всіх флотів Росії дозволило до 24.02.2022 максимально повернути до Чорного моря з Середземного кораблі Чорноморського флоту Росії для подальшої участі у Великій війні.

Таблиця 2. Перебування десантних, патрульних та мінно-тральних кораблів "середземноморської ескадри" ВМФ Росії в Середземному морі за період з листопада 2021 до листопада 2023 року. (Легенду до таблиць наведено наприкінці тексту, перед Таблицей 3)

8-9 лютого 2022 року до Чорного моря з Середземного увійшли одразу всі 6 ВДК зі складу Балтійського та Північного флотів Росії.

На цьому перебазування російських військових кораблів до Чорного моря завершилося, завдяки дипломатичній активності України та позиції Туреччини.

Закриття Туреччиною відповідно до Конвенції Монтре своїх проток фактично зруйнувало плани РФ щодо взяття під контроль всієї акваторії Чорного моря довкола України та окупації південних регіонів України.

28 лютого 2022 року Туреччина заявила, що закрила протоки Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре 1936 року, що передбачає заборону на прохід протоками військових кораблів воюючих країн.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив: "Росія заявила, що чотири її кораблі перетнуть протоки 27-28 лютого, три з яких не зареєстровані на базах у Чорному морі. Ми сказали Росії не посилати ці кораблі, і Росія сказала, що судна не перетнуть протоки", – сказав Чавушоглу.

За даними Моніторингової групи, мова йшла про: великий протичовновий корабель (564) Admiral Tributs, Тихоокеанський флот РФ (PF), guided-missile destroyer Udaloy-class; великий протичовновий корабель (626) Vice-Admiral Kulakov, Північний флот РФ (NF), guided-missile destroyer Udaloy-class; ракетний фрегат (431) Admiral Kasatonov, Північний флот РФ (NF), Admiral Gorshkov class frigate або ракетний фрегат (494) Admiral Grigorovich, (BSF), guided missile frigate Krivak V-class; розвідувальний корабель Kildin (BSF) або розвідувальний корабель Vasiliy Tatishchev (BF).

Зауважимо, що це рішення Туреччини було прийняте внаслідок потужного дипломатичного тиску України. За нашими даними, вже в перший день нападу РФ – 24 лютого 2022 року – посольство України в Анкарі спрямувало декілька жорстких нот з вимогою негайно заборонити переміщення турецькими протоками військових кораблів РФ.

Але все ж Росії вдалося в лютому 2022 року сформувати в Чорному морі безпрецедентне угруповання великих десантних кораблів (ВДК).

Номінально воно складало 13 одиниць – 6 "гостей" та 7 ВДК ЧФ РФ (один з них на той час перебував в ремонті). Саме за рахунок цього в РФ з'явилася можливість демонструвати десантні операції в Чорному морі та Азовському морях. (NB: Росія не проводила морські десантні операції ні в Азовському, ні в Чорному морі: вона проводила саме демонстративні дії)

Однак та обставина, що РФ не вдалося перебазувати до Чорного моря додаткові потужні ракетні надводні кораблі, поставило під велике питання ефективність можливої десантної операції на українському узбережжі Чорного моря. Росії залишилося сподіватись на успіхи сухопутного угрупування військ.

Внаслідок закриття турецьких проток, а також у зв'язку з тим, що Туреччина 23.04.2022 повідомила про закриття повітряного простору для російських військових та цивільних літаків, що прямують до Сирії, у Росії виникли великі складнощі у постачанні російських військових баз у Сирії.

Рішення Туреччини від 27/02/2022 щодо заборони проходу протоками Босфор та Дарданелли будь-яких військових кораблів РФ, навіть кораблів Чорноморського флоту при поверненні до порту базування, призвело до фактичної «консервації» середземноморського угруповання ВМФ РФ та позбавило сенсу його перебування там, крім так званої «демонстрації прапору».

Після 24/02/2022 постачання середземноморського угруповання ВМФ РФ з використанням ВДК з портів РФ на Чорному морі (так званий "сирійський експрес"), як це традиційно відбувалося, стало неможливим. Тепер воно відбувається з використанням цивільних суден – танкерів та поромів "ро-ро".

Крім того, після початку Великої війни проти України 24/02/2022 військові кораблі РФ втратили можливість проведення ремонтів в портах країн ЄС в Середземному морі.

При цьому плани переведення до Тартуса в 2022 році одного з плавучих доків з Чорноморського флоту не здійснилися. Судноремонтні можливості військової плавучої майстерні, що постійно перебуває в Тартусі на ротаційні основі, є обмеженими, особливо для великих кораблів, більшість з яких є кораблями, що збудовані в часи СРСР і потребують частих ремонтів.

Наприкінці літа 2022 року РФ розпочала виведення частини основних ударних кораблів з Середземного моря.

Протягом серпня–жовтня 2022 року Росія вивела з Середземного моря образу 5 ракетних кораблів – обидва ракетні крейсери Varyag (PF) та Marshal Ustinov (NF), а також ракетні есмінці Admiral Tributs (PF) та Vice-Admiral Kulakov (NF). Зауважимо, що всі вони були збудовані ще у 1980-х роках в часи СРСР. В той же період було виведено з Середземного моря ракетну субмарину Novorossiysk (BSF).

Для відносної компенсації кількості ракетних кораблів у складі "середземноморської ескадри" Росія в жовтні 2022 року передислокувала до Середземного моря 2 ракетні корвети Балтійського флоту – Soobrazitelnyy (BF) та Stoikiy (BF). Вони перебували в Середземному морі 6 місяців, і були виведені наприкінці квітня 2023 року. В той же час, в квітні 2023 року, після 18 місяців перебування, був виведений на Балтійське море ракетний фрегат Чорноморського флоту Admiral Grigorovich (BSF).

На місяць раніше – в березні 2023 року – після 14 місяців перебування повернувся до своєї бази на Півннічному флоті ракетний фрегат Admiral Kasatonov (NF), останній з того формування ударних кораблів, що прибуло в Середземне море перед початком Великої війни.

Для відносної компенсації замість 4-х ракетних кораблів, що були виведені в березні-квітні 2023 року, в середині квітня до Середземного моря прибув ракетний фрегат Північного флоту Admiral Gorshkov (NF).

Таким чином в травні 2023 року кількість ракетних кораблів в складі російської так званої "середземноморської ескадри" зменшилась до 3-х – найменшої кількості з лютого 2022 року.

І в зв'зку з цим називати це з'єднання "ескадрою" стало некоректним: максимум, на що воно могло претендувати – "флотилія різнородних сил" в складі: 1) ракетний фрегат, 2) ракетний корвет 3) ракетний підводний човен, Krasnodar (BSF), а також розвідувального корабля, тральщика, продиверсійного катера, танкера та буксира.

В серпні–вересні 2023 року відбулася заміна ракетного фрегата Admiral Gorshkov, NF, на новий ракетний корвет Merkury (BSF), що був побудований в Санкт-Петербурзі для Чорноморського флоту і введений до складу флоту лише в травні 2023 року.

У вересні–жовтні 2023 року з Середземного моря на Балтійське були виведені кораблі Чорноморського флоту – ракетний підводний човен Krasnodar (BSF) та тральщик Vladimir Emelyanov (BSF), що перебували в Середземному морі 24 та 20 місців відповідно.

Таким чином, станом на 15.10.2023 року кількість з'єднання кораблів ВМФ Росії в Середземному морі скоротилася в 5 разів – з 29 кораблів і суден в лютому 2023 до 6 кораблів і суден в жовтні 2023 року.

Наразі воно включає: 1) Ракетний корвет Merkury, BSF; 2) Ракетний корвет Orekhovo Zuevo, BSF; 3) Протидиверсійний катер Kadet, BSF; 4) Розвідувальний корабель Kildin (BSF); 5) Танкер Yelnya (BF); 6) Плавмайстерня PM-82 (BF).

Це може говорити про те, що...

Росія більше не бачить перспективи можливої проводки угрупування кораблів через Турецькі Протоки та відмовилась від проведення активних дій в північній та північно- західній частині Чорного моря.

Але при цьому наявного комплекту сил і засобів ВМФ Росії, що знаходиться в Чорному морі, поки цілком достатньо для охорони пунктів базування, нанесення ракетних ударів по Україні, ведення розвідувальній діяльності у південно-західній частині Чорного моря.

* * *

Додаток 1. Повний список кораблів та суден "середземноморської ескадри" ВМФ Росії в лютому 2022 перед початком широкомастабного нападу на Україну.

Скорочення: PF – Тихоокеанський флот, NF – Північний флот, BSF – Чорноморський флот, BF – Балтійський флот.
Назви кораблів та суден, а також їх класіфікація наводяться за термінологією НАТО.
Перед назвами кораблів вказані їхні тактичні номери.

Guided Missile Cruiser - Ракетний крейсер

  1. 011 Varyag (PF)

  2. 055 Marshal Ustinov (NF)

Guided Missile Frigate / destroyers - Ракетний фрегат / есмінець

  1. 494 Admiral Grigorovich (BSF)

  2. 564 Admiral Tributs (PF)

  3. 626 Vice-Admiral Kulakov, (NF)

  4. 431 Admiral Kasatonov, (NF)

Guided Missile Corvette - Ракетний корвет

  1. 609 V. Volocheck (BSF)

  2. 626 Orekhovo Zuevo (BSF)

Conventional cruise missile submarine - Ракетний підводний човен

  1. 237 Rostov na Donu (BSF)

  2. 261 Novorossiysk (BSF)

  3. 265 Krasnodar (BSF)

Patrol Corvette - Патрульний корвет

  1. 375 Dmitriy Rogachev (BSF)

Landing Ship - Великий десантний корабель

  1. 130 Korolev (BF)

  2. 102 Kaliningrad (BF)

  3. 127 Minsk (BF)

  4. 117 Petr Morgunov (NF)

  5. 012 Olenegorskiy Gornyak (NF)

  6. 016 Georgiy Pobedonosets (NF)

Minesweeper - Мінний тральщик

  1. 908 Vice-Admiral Zakharin (BSF)

  2. 659 (new #466) Vladimir Emelyanov (BSF)

Anti-Saboteur Boat - Протидиверсійний катер

  1. 840 Kadet (BSF)

Intelligence ship - Розвідувальний корабель

  1. Kildin (BSF)

  2. Vasiliy Tatishchev (BF)

Auxiliary ship - Допоміжне судно

  1. Epron (BSF)

  2. Vice Admiral Paromov (BSF)

  3. Boris Butoma (PF)

  4. Vyazma (NF)

Tugboat - Буксир

  1. MB 304 (BSF)

  2. Sergey Balk (BSF)

* * *

Таблиця 3. Перебування кораблів та суден всіх типів ВМФ Росії в Середземному морі за період з листопада 2021 до листопада 2023 року

Скорочення: PF – Тихоокеанський флот Росії, NF – Північний флот Росії,
BSF – Чорноморський флот Росії, BF – Балтійський флот Росії.
Назви кораблів та суден, а також їх класіфікація наводяться за термінологією НАТО.
Перед назвами кораблів вказані їхні тактичні номери.
Жовтий колір клітинки – перебування в Середземному морі
Синій колір дати в клітинці – дата прибуття корабля/судна до Середземного моря
Червоний колір дати в клітинці – дата виходу корабля/судна з Середземного моря

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему