Підвищення ризиків. Перешкоджання трафіку в Чорному та Азовському морях з боку РФ у зв'язку із закриттям морських районів для військових навчань на 15.02.2022

Моніторингова група редакції BlackSeaNews та
«Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

В цьому аналітичному огляді презентуються стислі результати та висновки, що зроблені Моніторинговою групою «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції інтернет-видання BlackSeaNews за підсумками моніторингу в січні–лютому 2022 року за напрямком: «Перешкоджання трафіку в Чорному та Азовському морях Російською Федерацією у зв'язку із закриттям морських районів для військових навчань або під приводом військових навчань». 

В січні та на початку лютого 2022, до 7 лютого 2022 включно, перекриття районів Чорного та Азовського морів для військово-морських навчань з боку РФ було звичайним і навіть майже мінімальним у порівнянні з ситуацією грудня 2021, про яку ми повідомляли раніше

Карта 1. Перекриття районів Чорного та Азовського морів з боку РФ станом на 07.02.2022

Зауважимо, що на карті 1 можна чітко побачити, що перекриття районів морів відбувалося таким чином, щоб не створювати перешкод для трафіку цивільних суден по рекомендованих маршрутах (Recommended direction of traffic flow), що зображені зеленими стрілками.

Рекомендований маршрут (шлях) – морський навігаційний термін, що означає курс судна, який є безпечним у навігаційному відношенні та найвигідніший для даного сезону та конкретних портів відправлення та прибуття. Рекомендований маршрут забезпечує перехід океаном (морем) не тільки найбільш безпечним шляхом, але й у найкоротший час. Рекомендований шлях зазвичай вказується у керівних документах та довідниках для штурманів і капітанів суден.

Ситуація різко змінилася 8 лютого 2022, коли РФ поширила навігаційне повідомлення щодо закриття величезних районів Чорного та Азовського морів (карта 2) терміном з 13 по 19 лютого 2022 включно.

Як можна наочно побачити на карті 2, заявлені на 13-19 лютого 2022 райони навчань з ракетними та артилерійськими стрільбами перекривають всі рекомендовані морські шляхи до/з портів України і в Чорному, і в Азовському морях.

Найбільшу небезпеку для України являють собою перекриті райони – район №1 в Чорному морі та район №2 в Азовському – таке суцільне перекриття за 8 років з 2014 зустрічається вперше. Вони роблять практично неможливим морські перевезення до/з всіх українських портів Чорного та Азовського морів (подробиці нижче).

Район №3 в Чорному морі призначений для ракетних стрільб, такі стрільби РФ з цього району окупованого Криму відбуваються досить часто і створюють небезпеку випадкового потрапляння ракетою в цивільне судно (такі випадкитраплялися).

Карта 2. Перекриття районів Чорного та Азовського морів з боку РФ станом на 08.02.2022

Наступна суттєва зміна ситуації відбулася 10 лютого 2022, коли РФ повідомила про...

відміну перекриття району №2 в Азовському морі (район №2 на карті 2).

Можливими причинами такого рішення могли бути бурхлива реакція українських та закордонних ЗМІ, уряду України та дипломатичних кіл Європи та Америки, а також ймовірні скарги російських судновласників, оскільки перекриття цього району не тільки зупиняло морський трафік до/з українських портів Маріуполь і Бердянськ, але й перешкоджало руху російських суден до/з портів річок Дон та Волга.

Ситуацію на 10 лютого 2022 показано на карті 3.

Карта 3. Перекриття районів Чорного та Азовського морів з боку РФ станом на 10.02.2022

11 лютого 2022 року сталися наступні величезні перекриття районів Чорного моря з боку РФ (карта 4).

В цей день терміном на один місяць, тобто з 11 лютого по 11 березня 2022 року включно, був перекритий величезний морський район, що позначений на карті 4 фіолетовим кольором як район №4.

Зауважимо, що цей район (як часто трапляється останніми роками) частково перекриває декілька інших закритих міністерством оборони РФ районів Чорного моря, але при цьому не відміняє їхньої дії.

Карта 4. Діючі перекриття районів Чорного та Азовського морів з боку РФ станом на 13.02.2022

Крім того, додатково до районів №1 та №2 додалися перекриті райони №№5, 6, 7, 8, 9. Район №5 знаходиться поблизу узбережжя окупованого Криму, решта районів – у територіальному морі та виключній морській економічній зоні РФ. Райони №6-9 перекриті на ті ж самі терміни, що й райони №1 та №2 – тобто з 13 по 19 лютого 2022 включно.

Зауважимо, що Держгідрографія України, єдиний офіційний орган, що випускає, отримує, публікує та поширює попередження про небезпеку для судноплавства, була вимушена за міжнародними правилами поширити це попередження, але додала до нього безпрецедентний текст (рос):

«В связи с боевыми учениями Российской Федерации в исключительной морской экономической зоне Украины против ее воли, при плавании в районе ограниченном (координати)… судоводителям соблюдать предельную осторожность».

В цей же день, 11 лютого 2022 року, РФ оголосила великі навчання свого Чорноморського флоту. Ці навчання ВМФ РФ проводяться з цікавою метою (рос):

«Целью учения является оборона морского побережья Крымского полуострова, пунктов базирования сил (войск) ЧФ, а также объектов экономического сектора страны, морских коммуникаций и районов морской экономической деятельности от возможных военных угроз условного противника.

Для выполнения задач в составе разнородных группировок, корабельных ударных групп и отрядов десантных кораблей задействовано более 30 боевых кораблей различного класса из состава Черноморского и других флотов: среди них – фрегаты, сторожевые корабли, малые ракетные корабли и ракетные катера, десантные корабли, малые противолодочные корабли, а также корабли противоминной обороны...»

За даними волонтерів Моніторингової групи, великої кількості військових кораблів РФ в районах «морської економічної діяльності» – тобто в районах, де розташовані захоплені РФ під час окупації Криму українські морські газові платформи на морському шельфі між Кримським півостровом та узбережжям Одеської області – станом на вечір 14 лютого 2022 в реальності не відмічалося. Тобто навчання там реально не проводилися.

Навіщо ж тоді закривати район моря, якщо там нічого особливого військові РФ не роблять? – На думку морських експертів, таким чином Чорноморський флот РФ може приховувати від сторонніх очей райони зосередження військово-морських угруповань та переходу десантних кораблів, які беруть участь у цьому навчанні (як випливає з наведеної вище цитати).

Крім того, для оголошених цілей навчань, а саме «оборона морского побережья, пунктов базирования, морских коммуникаций и районов морской экономической деятельности» наявність десантних кораблів виглядає дивною.

Звісно, що Військово-Морські сили України (ВМСУ) не могли не реагувати на таку ситуацію. Вони були вимушені закрити райони судноплавства поблизу стратегічно важливих проходів до портів України. Однак, під час таких перекрить судноплавство, як правило, не обмежується повністю.

В таких районах кораблі та катери ВМСУ та Морської охорони Прикордонної служби України попереджують комерційні судна про необхідність дотримуватися пильності та підвищити увагу та здійснюють патрулювання. Під час виконання навчань зі стрільбами ВМСУ забороняє судноплавство зазвичай лише на декілька годин.

Починаючи з липня 2019 року в Чорному та Азовському морях з'явилося якище, яке ми назвали «війна навчань».

Історію та подробиці читайте в нашому аналітичному огляді «Війна навчань» в Чорному морі: новий дуже небезпечний етап, про який не можна мовчати. 13 січня 2020 року в статті (Не)Прогнозований шторм-2 – від Криму до Одеси. Морські ризики на 2020: Чорне море ... ми зокрема написали наш прогноз: «Одним з методів створення перешкод судноплавству в 2020 році з боку РФ у Чорному морі буде поширення «закриття» для судноплавства західних районів моря для проведення навчань РФ з бойовими стрільбами (справжніх чи фейкових)».

«Війна навчань» або «війна перекрить» морських районів для навчань – це коли координати районів навчань та ракетно-артилерійських стрільб Чорноморського флоту РФ регулярно та системно накладаються на координати морських районів, що були раніше перекриті для військово-морських навчань ВМС України.

Це явище «у всій красі» можна спостерігати на наступних картах (терміни дії перекрить вказані). Звісно, це не додає безпеки судноплавству...

Карта 5. Діючі перекриття районів Чорного та Азовського морів з боку РФ та України станом на 13.02.2022
Карта 5-1. Діючі перекриття районів Азовського моря з боку РФ та України станом на 13.02.2022 (з датами дії)
Карта 5-2. Діючі перекриття районів Чорного моря з боку РФ та України станом на 13.02.2022 (з датами дії)

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу