«Війна навчань» в Чорному морі: новий дуже небезпечний етап, про який не можна мовчати

Андрій КЛИМЕНКО

Головний редактор BlackSeaNews
керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»
координатор «Морської експертної платформи»

21-22 липня 2020 року, під час проведення україно-американських міжнародних військово-морських навчань Sea Breeze-2020, у Чорному морі відбулася подія, про яку повідомили багато ЗМІ, але особливого розголосу під час сезону всесвітніх літніх відпусток вона не набула.

Віддамо належне витримці військових. Між тим, це абсолютно новий етап гібридної (поки що гібридної) війни на Чорному морі.

Саме тому Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та BlackSeaNews спільно з іншими фахівцями «Морської експертної платформи» вирішили детально розібрати цей небезпечний інцидент.

* * *

Отже, 21-22 липня 2020 року (наскільки можна зрозуміти зі звично скупих на зміст повідомлень військових прес-служб), в Чорному морі відбувалося таке...

«Українські корабельні з’єднання зустрілися у точці рандеву Чорного моря з іншими кораблями країн-учасниць навчань і вже у складі багатонаціональних тактичних груп приступили до відпрацювання комплексу спільних практичних дій.

Головні завдання, які ставило керівництво навчань перед учасниками, це відпрацювання за стандартами НАТО морських операцій, що направлені на забезпечення миру та безпеки у кризовому регіоні.

Одним з перших епізодів навчань стало ведення патрулювання визначених морських ділянок в режимі активного радіообміну інформацією, відпрацювання тактичного маневрування з ухиленням від атак противника та відбиття швидкісних малорозмірних цілей у морі із застосуванням озброєння.

Всі військові кораблі країн НАТО та деякі кораблі України, що перебували 21-22 липня 2020 в Чорному морі в районі навчань Sea Breeze-2020, почули на відкритому морському радіоканалі такі попередження (російською мовою):

«...Вы находитесь в закрытом для плавания районе, ПРИПом 359/20. Рекомендую и требую покинуть район, закрытый для плавания. В данном районе будут проводиться артиллерийские стрельбы. В случае повреждения вашего корабля ответственности не несем.

Также ваши учения проходят в исключительной экономической зоне Российской Федерации. Мы расцениваем это как провокационные действия.

Я – «Вельбот триста полста один».

Довідка BSN. «Вельбот 351» – це радіопозивний ПСКР "Безупречный", бортовий №351. ПСКР – прикордонний сторожевий корабель, в цьому випадку – це корабель 3-го рангу (малий корвет) проекту 22460 «Охотник» Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ, базування – окупований Севастополь (рос. - Пограничное управление Федеральной службы безопасности Российской Федерации по Республике Крым).

Редакція за своїми джерелами встановила, що такі ж самі попередження точно почули на флагмані 2-ї постійної військово-морської групи НАТО – зараз це по ротації ракетний фрегат Королівських ВМС Іспанії ESPS ÁLVARO DE BAZÁN (F 101), а також на корветі ВМС Болгарії BGS BODRI (14).

Одразу зауважимо, що військові кораблі-учасники Sea Breeze-2020 цю вимогу кораблів РФ проігнорували.

Отже, розберемо дві окремих теми, які містяться в радіоповідомленні російського ПСКР "Безупречный" (351):

1) про "виключну економічну зону Російської Федерації"

2) про "закритий район, де будуть проводитися стрільби".

1. Місце подій

 

Як свідчать відомості онлайн-систем спостереження за рухом кораблів та суден в Чорному морі, 21-22 липня 2020 року кораблі Sea Breeze-2020 перебували в північно-західній частині Чорного моря, а саме – між Голіцинським та Архангельським та Штормовим морськими родовищами газу на українському шельфі Чорного моря (карта 1).

Карта 1

Поглянемо на район навчань Sea Breeze-2020 – помічено пунктиром – з більшої відстані (карта 2):

Карта 2

Нарешті, на карті 3 позначені:

(а) відстані від захоплених газових платформ на українському шельфі Чорного моря,

(б) окупована частина територіального моря України навколо Кримського півострова,

(в) окупована частина територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України.

Карта 3

Звернемо увагу, що захоплене Одеське родовище – ближче до узбережжя Одещини, ніж до окупованого Криму.

Відстань від найближчої захопленої РФ бурової установки до узбережжя Одеської області 77,6 км (41,9 милі), до острова Зміїний 50,3 км (27.1 милі), а до мису Тарханкут в окупованому Криму – 121,5 км (65,6 миль).

Від узбережжя Херсонської області відстань до найближчої захопленої установки на Голіцинському родовищі складає 52.2 км (28.2 милі).

На кожній морській платформі й на кожній буровій давно є гарнізон російського спецназу або морської піхоти, а також локатори спостереження підводної, надводної й повітряної обстановки (карта 4). Таких військових об'єктів на українському шельфі близько десятка (подробиці від наших колег – Газові потоки подвійного призначення).

Карта 4

Якщо раніше район Одеського, Голіцинського, Архангельського та Штормового родовищ патрулювали допоміжні кораблі РФ, то з 1 червня 2018 року охорону захоплених українських вишок на окупованому шельфі офіційно передано 41-й бригаді малих ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ. Відбувається постійна ротація, мова йде про бойові кораблі зі значним потенціалом (карта 5).

Карта 5

І нарешті, в цій частині Чорного моря і близько немає ніяких визнаних кордонів, крім морського кордону між Україною та Румунією (карта 6).

Карта 6

Лінію морського кордону між Україною та Румунією було встановлено у 2009 році на підставі рішення Міжнародного Суду ООН, подробиці читайте тут: Регламентація морських кордонів між Україною та іншими державами: Румунія, Туреччина, Росія

А ось такий вигляд (карта 7) має виключна морська економічна зона (ВМЕЗ) України, подробиці читайте тут: Морські кордони як ключовий елемент українського державотворення: основні терміни та визначення:

Карта 7

Висновок: навчання Sea Breeze-2020 проводилися в межах виключною морської економічної зони України (ВМЕЗ), в тому числі – її частини, що окупована Роією, за межами 12-мильної зони, тобто територіального моря України (або простіше – територіальних вод України).

З цього випливають такі важливі тези:

Командир російського ПСКР "Безупречный", бортовий №351, без сумніву зачитував в ефір заготовлений текст: "...ваши учения проходят в исключительной экономической зоне Российской Федерации. Мы расцениваем это как провокационные действия...". Тобто цю частину історії треба сприймати як спробу зондажа реакції насамперед, морських офіцерів країн НАТО.

Але це ще й сигнал, реперна подія, після якої можна прогнозувати початок широкого використання в РФ наративу на кшалт – це наша дільниця Чорного моря, на неї – наші кримські родовища, це наш кримський шельф, що перейшов до РФ у 2014 році за наслідками "народного референдуму" разом із сухопутною територією Кримського півострова".

До речі, в Моніторингової групи є багато підстав вважати, що вже після Sea Breeze-2020, наприкінці липня – початку серпня цього року, кораблі ЧФ РФ відпрацьовували елементи захисту захоплених РФ морських газодобувних платформ північно-західної акваторії Чорного моря моря.

Вже після Sea Breeze-2020, наприкінці липня – початку серпня цього року, кораблі ЧФ РФ відпрацьовували елементи захисту захоплених РФ морських газодобувних платформ північно-західної акваторії Чорного моря моря.

Віддамо ще раз належне і натівським, і українським морякам (вони, як розповідають, відповили сакраментальним – "ми вас почули"). Тому що припинення перебування в тому районі кораблів НАТО було б без жодного сумніву витлумачено в РФ як непряме визнання де-факто окупації частини українського моря.

До речі, саме внаслідок того, що учасники навчань Sea Breeze-2020 не "злякалися" і продовжили виконувати свій план, російські офіційні структури та навіть ЗМІ жодним чином не реагували на те, що кораблі-учасники Sea Breeze-2020 немовби "проводили навчання у ВМЕЗ Росії"...

Не можна розлаблятися – треба очікувати потужного чорноморського ходу Москви у відповідь. І вже скоро - під час підготовки та проведення навчань Кавказ-2020.

І ще раз підкреслимо:

навчання Sea Breeze-2020 проводились на окупованій частині території України – виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України *) з легендою навчань:

...забезпечення миру та безпеки у кризовому регіоні, патрулювання визначених морських ділянок в режимі активного радіообміну інформацією, відпрацювання тактичного маневрування з ухиленням від атак противника та відбиття швидкісних малорозмірних цілей у морі із застосуванням озброєння.

*) формула Ст.3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", № 1207-VII.

І виглядало це так (фото прес-служби ВМСУ), і це не може не дратувати окупанта:

 

2. Закриття районів моря
для військових навчань

2.1. Процедура

 

Перекриття ділянок морської акваторії здійснюється шляхом передачі повідомлень НАВТЕКС (NAVTEX - "NAVigational TEleX"), це міжнародна автоматизована система оповіщення. Технічна реалізація – телекс:

Телекс системи NAVTEX, фото - https://en.wikipedia.org/wiki/NAVTEX

У судноплавній навігації вона використовується для прийому навігаційної і метеорологічної безпекової інформації (Maritime Safety Information) і служить компонентом Глобальної морської системи зв'язку для забезпечення безпеки Міжнародної морської організації відповідно до конвенції СОЛАС-74/88.

Інформація поширюється в текстовому режимі (режим вузькосмугового друку літер) в СВ-діапазоні на частоті 518 кГц (англійською мовою), в інших країнах (крім США), на додаток до цієї частоти може використовуватися частота 490 кГц для передачі повідомлень на національних мовах.

Поверхня земної кулі поділена на 21 район NAVAREA (від англ-Navigational Area), див. Карта 8.

Карта 8. Розподіл районів відповідальності NAVAREA. Джерело: By United States Coast Guard - http://www.navcen.uscg.gov/pdf/NAVAREA.pdf, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17636669

Чорне та Азовське моря входять до району NAVAREA-ІІІ (координатор - уряд Іспанії в особі Instituto Hidrográfico de la Marina, м. Кадіс, входить до складу військово-морських сил та відповідно міністерства оборони Іспанії).

Внесення попереджень про військові навчання, стрільби та інші перешкоди для судноплавства здійснюється шляхом випуску повідомлень, що мають скорочену назву ПРИП на українській та російській мовах або англійською – Coastal Warning.

В разі проведення навчань їх створюють: в Україні – ВМС України, в РФ - Чорноморський флот РФ через станції NAVTEX в Одесі та Новоросійську.

Українські прибережні попередження поширюються Державною установою «Держгідрографія», що підпорядкована Міністерству інфраструктури України.

Російські попередження поширюються через гідрографічну службу РФ, яка існує у вигляді Управління навігації і океанографії (УНІО) Міноборони Росії.

А тепер увага...

2.2. Правова база

В Законі України «Про виключну (морську) економічну зону України» немає положень, які б регулювали порядок проведення у вітчизняній ВМЕЗ навчань з використанням зброї іноземними військовими кораблями. Не врегульоване це питання і статтею 411 – «Виключна (морська) економічна зона України» – Господарського кодексу України...

Чому так сталося – то вже інше питання. Це треба негайно виправляти. Закони і правила, які стосуються безпеки України у межах її ВМЕЗ, є виключною юрисдикцією самої України.

Як вважає експерт з морського права "Морської Експертної платформи" Богдан Устименко, треба терміново прийняти цей закон у новій редакції – встановивши порядок надання Україною дозволів на проведення військової діяльності, зокрема навчань з використанням зброї, досліджень та гідрографічних зйомок іноземними військовими кораблями у межах ВМЕЗ України, а також проінформувати Організацію Об’єднаних Націй, усі держави світу та інших суб’єктів міжнародного права про такий новий порядок.

Детально на цю тему - в статті Б. Устименка Чи мають іноземні військові кораблі право проводити навчання з використанням зброї у виключній економічній зоні України?

2.3. Як розвивалися події у «війні навчань»

 

13 січня 2020 року в статті (Не)Прогнозований шторм-2 – від Криму до Одеси. Морські ризики на 2020: Чорне море ... ми зокрема писали:

Наш прогноз від 13.01.2020: «Одним з методів створення перешкод судноплавству в 2020 році з боку РФ у Чорному морі буде поширення "закриття" для судноплавства західних районів моря для проведення навчань РФ з бойовими стрільбами (справжніх чи фейкових)».

Нагадаємо деякі події.

  • 1 – 12 липня 2019 року, під час проведення україно-американських військово-морських навчань Sea Breeze 2019, виявився перекритим РФ один з планових районів навчань в частині Чорного моря –від українського острову Зміїний поблизу одеського узбережжя до мису Тарханкут в Криму – тобто саме в районі окупованого шельфу з родовищами газу (див. карта 9).
Карта 9. Перекриття району, де планувалося навчання Sea Breeze 2019, російським Coastal Warning
  • 24 липня 2019 року РФ перекрила вже п’ять районів у Чорному морі, в тому числі, у виключній морській економічній зоні Болгарії та Румунії, і майже повністю – східну частину Чорного моря від Сочі до Туреччини задля перешкод грузинсько-американському навчанню Agile Spirit 2019 (див. Карта 10).
Карта 10

Сумарна площа районів Чорного моря, що перекривалися ВМФ РФ тільки у липні 2019, складала значно більше 120 тис. кв.км, це більше ¼ площі Чорного моря. При цьому у більшості цих перекритих немов би для навчань районах ніякої активності насправді не відбувалося.

Мета цих дій: сформувати «звичне» сприйняття, що все Чорне море – зона впливу Росії. Це стратегія РФ щодо витіснення НАТО з Чорного моря.

Ще з часів окупації Кримського півострову РФ розпочала реалізовувати стратегію витіснення НАТО з Чорного моря

  • 2 січня 2020 року перекриття окремих районів Чорного моря внаслідок поширення міжнародних морських попереджень NAVTEX про небезпеку у зв'язку із проведенням бойових стрільб та військово-морських навчань виглядало таким чином:
Карта 11. Закриття районів Чорного моря 2 січня 2020 року: жовтий - ВМС України, рожевий - Берегова охорона Грузії, червоний - ВМС Туреччини, блакитний - Чорноморський флот РФ

У найбільшому з цих районів – на південь та південний захід від окупованого Кримського півострову – 9 січня 2020 року були проведені безпрецедентні за розмахом спільні навчання Чорноморського і Північного флотів з виконанням ракетних стрільб з води, повітря та узбережжя (в навчаннях брав участь президент РФ В. Путін, якому вперше на Чорному морі продемонстрували пуск гіперзвукової ракети з літака по морській цілі).

Але, як ми й передбачали, все це було лише прелюдією.

  • 31 січня 2020 року Чорноморський флот РФ видав попередження, яке було опубліковано NAVAREA III за №134/20. Координати району ракетно-артилерійських стрільб ЧФ РФ, що проголошувались цим попередженям на термін 01-29.02.2020 накладалися на координати району військово-морських навчань ВМС України, проголошеного 28.11.2019 на термін 01.12.2019 - 01.03.2020 (див. Карта 12)
Карта 12

Таким чином, 1-29 лютого 2020 року вперше виник район Чорного моря, де водночас могли проводити стрільби кораблі військово-морських сил України та РФ. Зауважимо, що район, що був перекритий попередженням РФ, закриває шлях до місця в Каркінітській затоці, де відбувався хижацький добич піску.

Зауважимо, що жодної реакції, у всякому разі – публічно відомої, на виникнення такої небезпечної ситуації не було ні з боку координатора NAVAREA III, ні з будь-якого іншого.

  • 21 лютого 2020 року ситуація продовжила поглиблюватися та ускладнюватися – в тому ж районі виникло подвійне накладення районів стрільб в Каркінітській затоці (див карту 13, 13-1):
Карта 13
Карта 13-1

З тих пір, – тобто з лютого 2020 року. така ситуація накладення районів стрільб між північно-західним узбережжям окупованого Криму та узбережжям Херсонської області, район Тендрівської коси, є майже постійною.

На цей небезпечний випадок накладення районів бойових стрільб також жодної реакції не відбулося...

2.4. Як розвивалася "війна навчань"

напередодні Sea Breeze-2020

 

Безперечно, в штабі ВМС України добре пам’ятали, як у 2019 році РФ встигла перекрити плановий район навчань Sea Breeze своїм Coastal Warning (ПРИП – прибережне попередження) за кілька днів до початку навчань. Тоді довелося змінювати планові райони Sea Breeze-2019.

Sea Breeze-2020 планувалося проводити 20-26 липня 2020 року.

  • ВМС України ще 6 липня 2020 року, тобто за 2 тижні до початку навчань, видали одразу 6 (шість) Coastal Warning (ПРИП) – щоб «забронювати» необхідні райони Чорного моря.

Ці Coastal Warning (ПРИП) були в той же день 6 липня 2020 року опубліковані на сайті ДУ «Держгідрографія» - з номерами 309/20, 310/20, 311/20, 312/20, 313/20, 314/20.

Ось так повинно було виглядати перекриття районів Чорного моря для навчань Sea Breeze-2020 на основі Coastal Warning (ПРИП), що були видані ВМС України 6 липня 2020 року (карта 14)

Карта 14
  • Однак, на сайті Міністерства оборони Іспанії, де публікуються Coastal Warning, що видаються та діють в районі NAVAREA III жодних публікацій з українськими Coastal Warning не з’явилося.

Карта діючих Coastal Warning (ПРИП) в період з 7 по 12 липня 2020 року виглядала таким чином (карта 15):

Карта 15

Нагадаємо ще раз, координатор NAVAREA III - уряд Іспанії в особі Instituto Hidrográfico de la Marina, м. Кадіс, входить до складу Королівських ВМС Іспанії та відповідно міністерства оборони Іспанії).

І ще цікава деталь – флагманом Постійної військово-морської групи НАТО №2 (фрегати), що брала участь в Sea Breeze-2020 був ракетний фрегат Королівських ВМС Іспанії ESPS ÁLVARO DE BAZÁN (F 101)…

Але на цьому історія не закінчилась. Навпаки...
Вона
набула ознак шпигунського детективу та дуже небезпечного безладу.

12 та 13 липня 2020 року Чорноморський флот РФ видав два (2) Coastal Warning (ПРИП), якими оголосив закритими для проведення навчань з бойовими стрільбами 5 (п’ять) районів Чорного моря.

Ці Coastal Warning (ПРИП) були одразу, без затримки, в той же день опубліковані на сайті попереджень NAVAREA III – тобто 12 та 13 липня 2020 (карта 16).

Йдеться про такі Coastal Warning:

NAVAREA III 1014/20. Date: 121252Z JUL 20. Cancel: 29220000 Jul 20;
NAVAREA III 1015/20. Date: 130016Z JUL 20. Cancel: 10190000 Aug 20)

Розташування районів, заявлених для перекриття ЧФ РФ не залишає жодного сумніву щодо мети цих «навчань» – це прикриття підходів до Севастополя та перешкоджання тим плановим районам, де планувалося проводити Sea Breeze-2020.

При цьому українських Coastal Warning від 06 липня 2020 року, тобто раніше за тиждень, на сайті NAVAREA III ще так і не з’явилося (тобто їх немов би і не існувало)…

Карта 16. Перекриття районыв Чорного моря Чорноморським флотом РФ (выд 12-13 липня 2020) задля створення перепон навчанням Sea Breeze-2020

Після цього у ВМС України та Штабу навчань Sea Breeze-2020, як можна здогадатися, виникло дуже багато приводів для серйозного занепокоєння, і 14 липня 2020 року Держгідрографія України негайно звернулася до координатора NAVAREA III та Міжнародної морської організації

І вже після цього звернення України, але теж не одразу, а лише 17 та 18 липня 2020 року, координатор NAVAREA III опублікував всі шість українських Coastal Warning…

Результат можна побачити на карті 17…

Карта 17

На карті легко розгледіти 8 випадків, коли райони бойових стрільб та маневрувань військових кораблів України та країн НАТО, учасників Sea Breeze-2020, накладаються та пересікаються…

Для зручності, надаємо у збільшеному вигляді легенду карти 17 з номерами конфліктуючих українських та російських Coastal Warning та датами їх прийняття (випуску) та публікації на сайті координатора NAVAREA III.

Також у збільшеному вигляді надаємо фрагмент карти реальної ситуації з накладенням районів військово-морських навчань зі стрільбами, що склалася в Чорному морі к початку навчань Sea Breeze-2020.

фрагмент карти 17 - реальна ситуація з накладенням районів військово-морських навчань зі стрільбами, що склалася в Чорному морі під час навчань Sea Breeze-2020

А от вже після цього - поверніться до першої частини цього розлідування, про перепалки в ефірі між кораблями НАТО та російською Береговою охороною – і ви прочитаєте його із зовсім іншими почуттями...

21-22 липня 2020 року ми реально стояли на порозі бойового зіткнення кораблів НАТО та РФ в Чорному морі.

Виникає питання: чому ж РФ цього разу не пішла на загострення? Відповідь насправді не така вже складна:

  1. 20 липня 2020 президент РФ Путін був в Криму, брав участь у закладенні двох великих десантних кораблів – вертольотоносців на захопленому керченському заводі «Залив»; в такі дні безпека президента РФ не дозволяє проводити ризикованих заходів поблизу району безпосереднього перебування першої особи та його світи.
  2. 21 липня 2020 завершилася раптова перевірка бойової готовності військ та сил Південного військового округу, з'єднань і військових частин морської піхоти Військово-Морського Флоту, що проводилася з 17 липня 2020 року за наказом Путіна, війська в окупованому Криму поверталися до місць дислокації. Щоб за декілька днів – 26 липня 2020 року – святкувати день ВМФ.
  3. Основні сили Чорноморського флоту РФ вже знаходилися в парадному ордері в головній бухті Севастополя – проводили репетиції до чергового помпезного святкування дня військово-морського флоту РФ.

Схоже, що в ці дні РФ вирішила тільки провести ще одну репетицію – як вони будуть перекривати Чорне море під час підготовки та проведення широкомасштабних навчань Кавказ-2020.

До тих небезпечних навчань вже небагато часу. Сподіваємось, що його вистачить, щоб провести швидке розслідування та з’ясувати – як і чому структура військово-морських сил країни НАТО виявилась дотичною до створення вкрай небезпечної ситуації в ризикованому регіоні своєї відповідальності. Фактично виглядає так, що координатор NAVAREA III з країни-члена НАТО зіграв на стороні головного противника НАТО.

До речі, в процесі цього розслідування було б добре швидко та рішуче вдосконалити, спростити, зробити наочною систему відображення діючих Coastal Warning як на сайті Держгідрографії України, так і на сайті ВМС Іспанії. Щоб не доводилося проводити цілі журналістські розслідування, щоб ідентифікувати авторів Coastal Warning, дати їх випуску та публікації. Зробити ці організаційно-бюрократичні вдосконалення – це смішні гроші. Але справжня ціна їх – війна на Чорному морі.

Редакція висловлює подяку всім волонтерам, що беруть участь у моніторингу ситуації в Чорному морі. Для створення карт перекритих раонів використано ресурс https://msi.nga.mil/, якому ми теж висловлюємо щиру вдячність.

* * *

Моніторинг військових навчань РФ в Чорноморському регіоні здійснено за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів.

 

Ще на цю тему