Заарештованих в окупованому Криму журналістів включили до Європейської федерації

12:00 31.12.2021

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) оновила список журналістів, які перебувають в ув’язненні в країнах Європи, та включила до нього 10 арештованих у Криму громадянських журналістів і фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка.

Про це у Фейсбуці повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко, передає Укрінформ.

«Лідерами за кількістю ув’язнених є Білорусь (32 представники медіа) та Росія (22). За поданням Національної спілки журналістів України, уперше до цього числа також увійшли всі заарештовані кримськотатарські громадянські журналісти – 10 осіб (рік тому було включено лише трьох журналістів) та Владислав Єсипенко», – написав Томіленко.

За його словами, всього, згідно зі списком ЄФЖ, станом на кінець 2021 року позбавлені волі 95 журналістів.

Голова НСЖУ зазначив, що список формувався за місцем безпосереднього відбування покарання (ув’язнення).

За інформацією, отриманою НСЖУ від правозахисників із руху «Кримська солідарність», 8 кримських громадянських журналістів наразі знаходяться у місцях позбавлення волі на території саме РФ - у Ростові-на-Дону та Ростовській області. Це Марлен Асанов, Осман Арифмеметов, Ремзі Бєкіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв та Тимур Ібрагімов. Ще двоє громадянських журналістів – Асан Ахтемов та Амет Сулейманов, який за станом здоров’я знаходиться під домашнім арештом, а також Владислав Єсипенко, перебувають у в’язницях окупованого Криму.

Як повідомлялося, 28 грудня у пресцентрі Національної спілки журналістів України відкрилась фотовиставка «Громадянські журналісти важливі!», яка є акцією солідарності НСЖУ із ув’язненими кримськими громадянськими журналістами та їхніми родинами в рамках ініціативи Спілки журналістів України «У фокусі – Крим».

Теми:

Ще на цю тему