Премію НСЖУ за захист свободи слова присудили політв’язневі Єсипенку

12:40 04.11.2022

НСЖУ присудив цьогорічну Національну премію за захист свободи слова позаштатному журналістові “Радіо Свобода” (проєкт “Крим.Реалії”) Владиславу Єсипенку.

Як передає Укрінформ, про це НСЖУ повідомляє у Телеграмі.

“Уже півтора роки Владислав незаконно перебуває у російських в’язницях. При цьому його затримали без жодних підстав, жорстоко катували, змусили зробити фейкове “визнання” для телебачення і піддали фіктивному судовому процесу. Але навіть у неволі журналіст не змирився і продовжив свою роботу, пише статті для проєкту “Крим.Реалії”. Присудження Владиславі Єсипенку премії імені багаторічного голови Спілки журналістів Ігоря Лубченка - це визнання його внеску у захист свободи слова, у боротьбу за демократію та вільні медіа”, - заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Також підтримують присудження Національної премії і лауреати минулих років, відомі журналісти, які переслідувалися російським режимом, Микола Семена і Роман Сущенко.

“Владислав Єсипенко - один із тих журналістів, які, як сказав президент “Радіо Свобода” Джеймі Флай, ризикнули власною свободою задля того, щоб гарантувати свободу слова для кримчан. Коли з Криму витіснили всіх професійних журналістів, коли там позакривалися всі незалежні телеканали, а українським журналістам заборонили в’їзд до Криму, він відважився приїжджати в Крим і робити звідти правдиві репортажі. Це дозволяло хоч якоюсь мірою забезпечувати окупованому Криму свободу слова”, - заявив Семена.

Своєю чергою, на переконання Сущенка, громадянські журналісти, такі, як Єсипенко, виконують особливу місію на окупованих територіях.

Національну премію за захист свободи слова присуджують щороку 3 листопада, в день народження Лубченка.

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією російського слідства, він нібито зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справа проти нього сфальсифікована. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

16 лютого так званий Сімферопольський районний "суд" незаконно засудив Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу у 110 тис. російських рублів.

18 серпня повідомили, що "суд" у Криму зменшив термін ув'язнення Єсипенку з шести до п’яти років, проте захист подаватиме касаційну скаргу.
 

Ще на цю тему