Журналістів в окупованому Криму звинувачують у «тероризмі»

08:40 30.12.2021

На засіданні в російському військовому суді розглядалася справа стосовно цивільних журналістів Османа Аріфмеметова та Руслана Сулейманова.

Свідки захисту на засіданні розповіли про неправомірність звинувачень їх у тероризмі, повідомляє ZN,UA з посиланням на «Кримську солідарність».

«У Південному окружному військовому суді виступили п'ятеро свідків сторони захисту - сусіди та близькі цивільних журналістів Османа Аріфмеметова та Руслана Сулейманова, які заявили, що вони не можуть бути причетними до терористичної діяльності», - йдеться у повідомленні.

Свідком також був батько Сулейманова. Він розповів про обшуки в їхньому будинку та про те, як силовики підкинули їм заборонену літературу.

Наступне засідання у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» у п'ятірці цивільних журналістів Османа Аріфмеметова та Руслана Сулейманова відбудеться 11 січня.

Кримськотатарські громадські активісти — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазій, Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — звинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір» без обмеження лише на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Заарештовані учасники правозахисного об'єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов та Айвазов звинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Решта – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто звинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Раніше повідомлялося, що громадянин України, кримський активіст Наріман Аметов, якого затримали представники окупаційної влади півострова після обшуків 17 грудня у його будинку, заявив, що під час затримання його катували електричним струмом.
 

Ще на цю тему