ATR завтра може припинити мовлення на окупований Крим

09:00 21.12.2021

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова звернулася до Кабміну з проханням забезпечити стабільне фінансування кримськотатарського телеканалу ATR, який оголосив про можливе припинення супутникового мовлення на території окупованого Криму.

Про це Денiсова повідомила у Телеграмі

За її словами, єдиний кримськотатарський телеканал ATR здійснює мовлення кримськотатарською та українською мовами.

За даними Денісової, ATR офіційно повідомив про можливе припинення з 21 грудня супутникового мовлення на тимчасово окупований Крим через істотне недофінансування.

«Така ситуація є неприпустимою, оскільки жителі тимчасово окупованого півострова потребують об’єктивної інформації про сучасну Україну. Зокрема їх цікавлять дії держави щодо захисту прав кримчан», –підкреслила омбудсман.

Денісова наголосила на важливості забезпечення мовлення ATR у Криму.

«Звертаюся до Кабінету Міністрів України забезпечити стабільний механізм фінансування телеканалу ATR, який здійснює мовлення кримськотатарською та українською мовами», – заявила вона.

За словами Денісової, проблема недофінансування кримськотатарського мовника постає не вперше. Зокрема на початку 2020 року через брак коштів колектив телеканалу був скорочений на 45 відсотків.

«Тоді за моїми рекомендаціями, наданими Держкомтелерадіо, рішенням уряду було виділено додаткові кошти. Сподіваюся на вирішення проблеми та надання державою фінансування єдиному кримськотатарському телеканалу ATR, який після окупації Криму Росією з 2015 року здійснює мовлення з Києва», – відзначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, представниця уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим Ірина Верігіна заявила про послідовне зменшення на території тимчасово окупованого Криму кількості учнів, які вивчають українську та кримськотатарську мови. 

За її словами, заняття з репетиторами коштують дорого, адже таких викладачів небагато, а вчителі, які раніше викладали українську мову та літературу, бояться давати оголошення про репетиторство, остерігаючись переслідувань з боку окупаційної влади.

Теми:

Ще на цю тему