Встановлено факти роботи російського Сбербанку в окупованому Криму

13:35 22.11.2021

Сбербанк Росії, попри регулярні публічні заяви про відсутність намірів працювати в Криму, масово оформлює іпотечні кредити для придбання нерухомості на окупованій території.

Про це повідомляє Моніторингова група редакції BlackSeaNews та Інституту Чорноморських стратегічних досліджень в оновленому дослідженні «Банківська система Криму – що насправді відбувається на окупованому півострові».

За даними дослідників, перші іпотечні угоди щодо кримської нерухомості за участю Сбербанку зафіксовано ще у 2019 році, але зараз ця діяльність вже стала масовою.

Відділення Сбербанку №8619/0336 у місті Темрюк, в якому оформлюють іпотеку для придбання нерухомості в Криму

Щоб стати щасливим володарем кримської іпотеки від Сбербанку, потрібно:

  • зробити реєстрацію («прописку») на території Краснодарського краю (можна тимчасову);
  • скористатися для пошуку нерухомості на окупованому півострові та початку оформлення іпотеки послугами дочірнього підприємства Сбербанку – «Центру нерухомості від Сбербанку»;
  • для остаточного оформлення документів виїхати з Криму до Темрюку (Краснодарський край), де у відділенні Сбербанку №8619/0336 по вул. Октябрьська, 137 отримати підготовлені документи.

ТОВ «Центр нерухомості від Сбербанку» (ОДРН 1157746652150) – 100-відсоткова «дочка» Сбербанку, що керує сайтом domclick.ru. 

Підприємство зареєстроване у Москві в липні 2015 року і поки ще відсутнє у санкційних списках.

На початку листопаду 2021 року на сайті «Центру нерухомості від Сбербанку» було 9249 оголошень про продаж нерухомості в «Республіці Крим» та 5097 – у Севастополі

На сайті можна подати заявку на іпотеку Сбербанку без візиту до банку та почати процес оформлення.

Таким чином, Сбербанк дає підстави для посилення відносно нього міжнародного санкційного режиму.

Наразі Сбербанк міститься у списку SSI секторальних санкцій США, що не передбачає блокування активів.

 


 

Ще на цю тему