РФ розгорнула проти Туреччини «мандаринову війну» після використання Україною турецьких Bayraktar

10:00 29.10.2021

Російське наглядове відомство Росспоживнагляд оголосило про рішення тимчасово обмежити ввезення мандаринів до Росії через те, що в них нібито надто багато пестициду хлорпірифосу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Російська газета» з посиланням на Росспоживнагляд.

«Виявлені порушення обов'язкових вимог законодавства. Концентрація пестициду перевищує максимально допустимий рівень», - йдеться у заяві.

Повідомляється, що ввезення зазначеної харчової продукції припиняється з 29 жовтня до особливого розпорядження. Федеральна митна служба РФ поінформована про це.

Туреччина є найбільшим постачальником мандаринів на російський ринок. З січня по серпень було ввезено 107,6 тисяч тонн на понад $72 млн. На другому місці - Пакистан, який поставив понад 73 тисячі тонн на $50,8 млн.

Рішення було оголошено наступного дня після заяви речника президента РФ Дмитра Пєскова про те, що постачання Україні турецьких безпілотників Bayraktar може «привести до дестабілізації» на лінії розмежування на сході України.

26 жовтня у Генеральному штабі ЗСУ заявили, що вперше в зоні проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі застосували розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar. Він знищив гармату незаконних збройних формувань. При цьому БПЛА не перетнув лінію зіткнення та знищив установку за допомогою керованої бомби.

Як повідомлялось, 29 вересня було підписано меморандум про співпрацю між Міністерством оборони України та турецькою компанією Bayraktar Savunma. Згідно з документом, Bayraktar збудує на землях неподалік Києва, які належать Міноборони, центр з обслуговування, поточного ремонту, модернізації безпілотних літальних апаратів компанії. Також у центрі здійснюватиметься навчання та підготовка персоналу, який працюватиме з цими БПЛА. Як планується, згодом в Україні буде побудована і працюватиме низка таких центрів.
 

Ще на цю тему