22 вересня виповнюється 113 років з дня проголошення незалежності Болгарії

17:41 22.09.2021

22 вересня виповнюється 113 років з дня проголошення незалежності Болгарії.

Цього дня, у місті Велико-Тирново у церкві «Святих сорока мучеників» болгарський князь Фердинанд зачитав «Маніфест про незалежність Болгарії». Політичний акт відкинув васальну залежність Болгарії від Османської імперії, нав'язану Берлінським договором 1878 року.

Незалежну від Османської імперії Болгарію почали називати Болгарським царством, а Фердинанд отримав титул царя.

На карті світу після п'яти століть османського панування знову з’явилася Болгарія - одна з найстаріших країн Європи.
Умови проголошення незалежності молодої болгарської держави на початку ХХ століття були надзвичайно сприятливими. Влітку 1908 р. Младотурецька революція в Османській імперії завершилася успіхом для реформаторів. Австро-Угорщина, одна з великих держав, що підписали Берлінський договір, готувалася його порушити, анексувавши дві провінції імперії - Боснію і Герцеговину.

В цих умовах болгарський князь Фердинанд звернувся безпосередньо до імператора Франца Йосифа для координації їхніх дій.

Австро-Угорщина оголосила про анексію Боснії і Герцеговини 20 вересня. Через два дні у церкві «Святих сорока мучеників» князь Фердинанд зачитав маніфест проголошення незалежності.

Незалежне Болгарське королівство було визнано Великими державами навесні 1909 р. Князівство Болгарія стало незалежною державою на чолі з коронованим королем Фердинандом.

22 вересня оголошено офіційним святом рішенням Національних Зборів 10 вересня 1998 р. 

День незалежності урочисто відзначається в різних частинах країни, але центром національного святкування є Велико Тирново.