У Сімферополі проходить суд у справі заарештованого фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка

14:40 21.09.2021

У вівторок, 21 вересня, в підконтрольному Росії Сімферопольському районному «суді» розпочалося чергове засідання у «справі» фрілансера Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Владислава Єсипенка, в ході якого справу розглядають по суті.

Як повідомляє Крим.Реалії, сьогодні заплановано допит трьох свідків із боку звинувачення: одного оперативного співробітника і двох громадських спостерігачів.

Раніше адвокат Дмитро Дінзе повідомляв, що в російському райсуді Сімферополя 13 вересня на засідання у справі Єсипенко викликали свідків, в тому числі російських оперативників і силовиків, які брали участь у затриманні журналіста, а також понятих, які розповіли суду різні версії «виявлення гранати» у Єсипенка.

До цього Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України (ПЦУ) Климент (Павло Кущ), який є громадським захисником Єсипенка, відвідав свого підзахисного в СІЗО №1 Сімферополя.

Адвокат Дмитро Дінзе і громадський захисник Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент біля будівлі суду, де відбувається розгляд «справи Єсипенка», 13 вересня 2021 року
Владислав Єсипенко повторно заявив раніше в суді, що свідчення, дані ним під час попереднього слідства, були отримані під тортурами. Його звинувачують у виготовленні, перевезенні та зберіганні боєприпасів.

Російський суд у Криму 6 липня продовжив арешт до 18 грудня Владиславу Єсипенку.

Президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джеймі Флай назвав раніше «знущанням зі справедливості» оголошення обвинувального висновку Владиславу Єсипенку.

За даними правозахисників, раніше Владислава Єсипенка звинувачували в Криму тільки за ст. 223-1. КК Росії (Незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв). Покарання за цією статтею передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

Дружина заарештованого Катерина Єсипенко повідомляла, що Владиславу інкримінують ще одну статтю обвинувачення – ст. 222 Кримінального кодексу Росії (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів). Санкція цієї статті передбачає покарання від 5 до 12 років позбавлення волі.

Також Катерина Єсипенко повідомляла, що її чоловіка змусили дати свідчення під тортурами.

Владислав Єсипенко в суді 15 липня 2021 року. Фото Кримська солідарність

Ще на цю тему