Українські геологи нарахували приблизно 50 млрд доларів збитків від втрати природних ресурсів у Криму

08:30 14.09.2021

Заступник голови Державної служби геології та надр України (2020-2021) Роман Сарамага повідомив Крим.Реалії, яких збитків зазнала Україна від втрати природних ресурсів у Криму після російської анексії півострова.

«За загальним цифрам, за офіційними даними, збитки від втрати надр у Криму та на шельфі Чорного моря становлять приблизно 50 мільярдів доларів. Однак, на мою думку, ці цифри занижені», – зазначив він.

Зокрема, за його інформацією, у 2013 році Україна для іноземних компаній видала дозвіл на видобуток нафти в Чорному морі. Угода передбачала роботи до 2063 року та інвестиції в 4 мільярди доларів.

«Якщо ми говоримо про родовище «Суботине », то угода була підписана про розподіл продукції з компанією ENI, італійською компанією. Також були й інші учасники. Угода якраз передбачала розробку першого нафтового родовища на шельфі Чорного моря. Але в зв'язку з відомими причинами, анексією Криму – цей проєкт зупинився», – зазначив Сарамага.

Він також зазначив, що в 2013 році Міністерство енергетики України та компанії Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, OMV Petrom підписали договір про укладення угоди про розподіл вуглеводнів на ділянці «Скіфська». Через анексію Криму інвестиції теж заморозили.

У червні керівник Прокуратури АРК і Севастополя Ігор Поночовний розповів, що українські правоохоронці відкрили та розслідують кримінальні провадження щодо 20 фактів забруднення навколишнього середовища в Криму, а також із видобутку копалин на півострові.

Раніше в Прокуратурі АРК повідомляли про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації Криму. Як зазначили у відомстві, в кримінальних процесах прокуратури автономії вже зафіксовані факти «самовільного використання надр у Криму, викидів занечищувальних речовин в атмосферне повітря, знищення об'єктів лісового, водного та природно-заповідного фонду тощо».

Ще на цю тему