Тема Криму повинна стати пріоритетом для українських медіа – Національна спілка журналістів

15:00 03.09.2021

Початок діяльності «Кримської платформи» є сигналом для української журналістської спільноти до більш активного висвітлення широкого спектра тем, пов'язаних із Кримом. 

Про це йдеться у зверненні секретаріату Національної спілки журналістів України, оприлюдненому в четвер 2 вересня, пише Крим.Реалії.

«Питання деокупації Криму, ситуації на півострові та порушення прав українців на окупованій території мають стати пріоритетом не лише для міжнародних партнерів України, але й для українських медіа», – йдеться в документі, повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, НСЖУ також ухвалив рекомендації щодо посилення висвітлення кримської тематики в українських медіа.

«Ініціатором ухвалення звернення і розробки рекомендацій став Микола Семена – відомий кримський журналіст, оглядач сайту Крим.Реалії (Радiо Свобода), який пережив переслідування з боку російської влади і зараз активно займається висвітленням проблематики деокупації півострова. Минулого тижня Миколу Семену обрали до складу секретаріату НСЖУ», – зазначив Томіленко.

На думку голови НСЖУ, останнім часом в українських медіа послабла увага до теми Криму.

«Не в останню чергу – через перешкоди окупаційної влади і проблеми з отриманням інформації, адже українські журналісти не можуть вільно працювати на півострові, а незалежних громадянських журналістів російська влада Криму переслідує і кидає за ґрати. Однак складність підготовки таких матеріалів не може бути виправданням відсутності кримської тематики на порядку денному провідних всеукраїнських медіа», – наголошується в повідомленні.

У НСЖУ вважають, що «журналісти та медіа мають значно активізувати висвітлення всього спектра кримської тематики».

«Наша мета і наш обов'язок – донести до української та міжнародної спільноти інформацію про порушення прав і свобод людини; про злочини окупаційної влади проти кримчан, проти української власності, економіки, гуманітарної та екологічної сфер Криму; про порушення норм міжнародного права; сприяти розвінчанню фейків про згоду «народу Криму» на окупацію», – йдеться в повідомленні.
 

Ще на цю тему