В ООН побачили певне пожвавлення в міжнародному туризмі

15:41 22.07.2021

У сфері міжнародного туризму – найбільша криза в історії. Через пандемію кількість транскордонних авіаперельотів різко скоротилася. Навіть певне пожвавлення, яке виникло в травні завдяки послабленням в карантинному режимі низки країн, сумної картини особливо не змінило.

Так вважають у Всесвітній туристичній організації (ЮНВТО), передає УНН.

В спеціалізованій установі ООН представили доповідь про стан цієї галузі економіки.

Кількість туристів, що прилітають в Європу, скоротилася на 85%

Аналіз даних показує: за перші п'ять місяців поточного року туристи здійснили на 65% менше перельотів, ніж за аналогічний період 2020 року, або на 85% менше, ніж з січня по травень 2019 року.

Причому масштаб скорочення кількості мандрівників був різним залежно від регіону. Якщо в Америку і Африку приїхало відповідно на 71% і 81% менше туристів, то на Близькому Сході не дорахувалися 83%, в Європі - 85%, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - 95% гостей.

Усього ж перельоти за "туристичними" напрямками в цьому році зробили на 147 мільйонів менше пасажирів, ніж в 2020 році, і на 460 мільйонів менше, ніж в "доковідному" 2019 року.

Певне пожвавлення

«Незначне зростання активності туристів намітилося лише в травні, коли на тлі збільшення кількості вакцинованих громадян і скорочення карантинних заходів цілою низкою країн інтерес людей до міжнародних подорожей злегка пожвавився. Але в цілому це ситуацію не змінило», – вказують експерти.

І це, як зазначається, не дивно, адже 63 країни світу досі тримають свої кордони на замку, побоюючись поширення нових варіантів вірусу.

Без масової вакцинації серйозних змін не буде

У Всесвітній туристичній організації вважають, що чекати серйозних змін у 2021 році не варто. Хоча на міжнародних туристичних маршрутах і спостерігається пожвавлення, існує ризик закриття кордонів через нові штами вірусу. На думку експертів, рішення проблеми цілком залежить від успіху кампанії вакцинації, а також від здатності країн чітко координувати свої дії.

Тим часом, як зазначено, залишатися на плаву сектору допомагає внутрішній туризм. Особливо це помітно у великих країнах, де жителі хочуть подорожувати, а регіонам є, що їм запропонувати. Так, у США обсяг пасажирських авіаперевезень на внутрішніх маршрутах стійко зростає, а в Китаї і в Росії вже перевищив докризовий рівень.

Доповнення

В ООН вважають, що міжнародний туризм відновиться не раніше 2023 року.

Ще на цю тему