МЗС України ініціює новий проект на захист журналістів, ув’язнених окупантами у Криму

08:00 16.06.2021

Американський філософ, політичний економіст і публіцист, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма долучиться до кампанії МЗС із публічного менторства на захист ув’язнених Росією громадянських журналістів Криму.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС, про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час дискусії на тему: «The Ukrainian Fight for Democracy in the Black Sea Region» («Борьба Украины за демократию в Черноморском регионе»).

Перша заступниця міністра поінформувала про погіршення ситуації у сфері прав людини, зокрема щодо тривалих переслідувань та утисків українців та кримських татар. Вона також зазначила, що понад 100 громадян України незаконно утримуються в Криму та РФ за політичними мотивами. Зокрема, сьогодні перебувають в ув’язненні вісім громадянських журналістів, один – під домашнім арештом.

«Щоб підтримати та допомогти бранцям Кремля повернутися додому, МЗС України ініціювало проєкт публічного адвокаційного менторства на захист прав незаконно ув’язнених РФ громадянських журналістів. Це - Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов», - сказала Джапарова.

У цьому зв’язку перша заступниця міністра висловила вдячність професору Фукуямі за згоду приєднатися до зазначеної ініціативи та стати голосом публічної підтримки Османа Аріфмеметова.

У своєму виступі Джапарова також привернула увагу до безпрецедентної мілітаризації півострова та прилеглих акваторій Чорного і Азовського морів, що має негативний вплив на безпекову ситуацію в регіоні.

Вона акцентувала, що міжнародна спільнота повинна посилити і консолідувати свої зусилля з метою ефективної протидії протиправній діяльності Росії в окупованому Криму.

«Саме з цією метою Україна створює Кримську платформу, яка є складовою національної Стратегії деокупації та ключовим міжнародним інструментом для просування процесу повернення Криму під контроль України. Вдячні за підтримку цієї ініціативи з боку США», - зазначила перша заступниця міністра.

Захід був організований Центром за демократію, розвиток та верховенство права при Стенфордському університеті та професором Френсісом Фукуямою.

В обговоренні також взяли участь посол України в США Оксана Маркарова, заступник помічника Державного секретаря США з європейських та євразійських зв’язків Джордж Кент, науковий співробітник Академії Роберта Боша в Берліні та колишній посол США в Україні Стівен Пфайфер.
 

Ще на цю тему