Нова ільменітова схема: сировину для заводу Фірташа в Криму поставили з Мозамбіку / Фото

12:40 27.05.2021

В нейтральних водах Чорного моря йде перевантаження ільменіту для заводу олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму. 

Сировину для підприємства «Кримський Титан» (Армянська філія ЗАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс») на цей раз було привезено з Мозамбіку. Про це йдеться у матеріалі Катерини Яресько на сайті «Миротворець», пише Центр журналістських розслідувань.

«В нейтральних водах Чорного моря йде перевантаження ільменіту для окупованого Криму. На цей раз сировину для Кримського Титану було привезено з Мозамбіку. LANGEOOG (IMO: 9506136, MMSI: 305973000, Позивний: V2GK5, Прапор: Antigua Barbuda [AG]) прийшло в Чорне море з Афріки, судно доставило ільменіт з мозамбікського порту Мапуту», – пише вона.

Судно LANGEOOG оперується з Німеччини.

«Ант (IMO: 8407230, MMSI: 273355250, Позивний: UAFS, Прапор: Russia [RU]) прийшов на якірну стоянку в нейтральних водах Чорного моря з закритого порту Керч, де російське судно перебувало з вимкненим AIS 24-25 травня. Ант вказує як порт призначення Одесу, що є неправдивою інформацією, там неодноразового порушника Державного кордону України було б затримано. Ільменіт, який наразі перевантажується в Чорному морі, буде доставлено в торговий порт окупованої Керчі. Ми прогнозуємо ще 2 підходи Ант або іншого судна до LANGEOOG за ільменітом», – пише Яресько.

Виявлена нова схема поставок українського ільменіту на завод олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму. Сировину для підприємства «Кримський Титан» (Армянська філія ЗАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс») з Іршанського гірничо-збагачувального комбінату в Житомирській області везуть залізницею до Бєлгородської області РФ, а звідти переправляють в порт Кавказ, а потім до Криму.

«Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Потым схема отримал новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. При цьому у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Українські правоохоронці розслідують справу про ільменітову схему за фактами порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї (ст. 332-1 Кримінального кодексу України), оскільки чинне законодавство не передбачає покарання за поставки в Крим товарів через закриті порти, порушення санкцій чи схеми їх обходу.

У березні 2021 року розслідувальська група SeaKrime зафіксувала нову схему постачання ільменіту на завод олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму. Сировина для підприємства «Кримський Титан» (Армянский филиал ЗАО «Юкрейниан Кемикал Продактс») надходить через Єгипет.
 

Ще на цю тему