Україна обговорює з Данією будівництво кораблів для ВМС

13:40 19.05.2021

Україна розглядає можливість будівництва нових військових кораблів для ВМС України за проектами компаній із Данії.

Про це повідомив на своїй Fecebook-сторінці Директор департаменту Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України Дмитро Волошенков, пише видання Морськи бізнес-новини України.

Він зазначив, що 17 травня за участю Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України О.С.Уруського відбулась зустріч із Послом Королівства Данії в Україні Олє Егберг Міккелсеном, Військовим атташе Королівства Данії, капітаном 1-рангу Феліксом Еббестадом та представниками данських суднобудівних компаній «OMT», «SH Defense» та «Terma» стосовно перспективи будівництва на ураїнському підприємстві нових високоманеврених багатоцільових патрульних кораблів типу (Knud Rasmussen class) для наявних потреб українського флоту.

Посадовець висловив свою впевненисть, що продуктивна реалізація такої ініціативи буде корисна не тільки для оновлення корабельного складу флоту, а і для іміджу України, як надійного партнера у сфері міжнародного співробітництва та відновлення кращих традицій промисловості в цілому.

Зазначається, що у 2018 році, стало відомо про готовність Данії продавати кораблі Україні, про це повідомляв сайт “Мілітарний”.

Тоді мова йшла про готовність уряду Данії реалізувати Україні мінні тральщики у кількості трьох одиниць. Вартість цих кораблів, на той момент оцінювалася у 102 млн євро.

Найімовірніше у звіті мова йша про варіант протимінних кораблів за модернізованим проектом кораблів Standard Flex 300 – Standard Flex 300 MCM. Яких було побудовано чотири одиниці – Havkatten (P552), Laxen 

Серія з 14 багатоцільових малих корветів Standard Flex 300 будувалася з 1985 по 1996 рік для Королівських ВМС Данії та мали замінити відразу 3 типи застарілих кораблів: 6 торпедних катерів типу Søløve, 6 тральщиків Sund та 8 патрульних катерів типу Daphne. Це стало можливим завдяки застосуванню модульної системи StanFlex.

Водотонажність (повна) – 480 тон, довжина – 54 м, осадка – 2,5 метри. Силова установка типу CODAG складається з турбіни LM500 та 2-х дизелів MTU 16V 396TB94. Максимальна швидкість до 30 вузлів, дальність ходу – 3860 мил (при 18 вузлах). Екіпаж до 30 осіб в залежності від конфігурації обладнання. Корвети оснащені бойовою інформаційною системою від компаній Saab Systems та Terma Elektronik, системою управління озброєнням Celchis Tech 9LV 200 та рядом радіолокаційних систем. Озброєння модульне, і залежить від завдань. «класичний» варіант передбачає 1 76-мм арт установку Ото Мелара на баці та 2 12,7-мм кулемети. Додатково може бути встановлено контейнер StanFlex з ПКР Гарпун (4-8 шт), модуль ППО під УВП Mk 48 Mod 3 (6-12 контейнерів) RIM-7 Sea Sparrow, торпедні апарати, а також система постановки мінних загороджена на 60 морськимх мін.
 

Ще на цю тему