В Apple з'явилася підтримка кримськотатарської мови

18:00 13.05.2021

Компанія Apple додала кримськотатарську мову для адаптації додатків розробниками. 

Як повідомляє «Суспільне», автори ініціативи домагалися цього з 2017 року, передає ZN,UA.

«У недавніх оновленнях своїх операційних систем компанія Apple нарешті додала підтримку кримськотатарської мови... Тепер розробники можуть локалізувати свої додатки кримськотатарською», - заявив один з авторів звернення Андрій Алексєєв.

Користувачі можуть вибрати кримськотатарську мову в двох випадках: якщо вони встановили останні версії операційних систем, наприклад, iOS 14.5, macOS 11.3, і якщо розробники додатків належним чином локалізували їх тією чи іншою мовою.

«Не всі розробники це роблять, звичайно. Але ж раніше навіть і можливості локалізувати кримськотатарською у них не було взагалі. Тепер є», - зазначив Алексєєв і додав, що в Apple назву мови вказали як Crimean Turkish, ймовірно, сплутавши Turkic (тюркська) з Turkish (турецька).

В грудні минулого року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звернулося до корпорації Google LLC з проханням включити кримськотатарську мову в сервіс Google Translate.

Відзначається, що зараз в Україні кримськотатарською мовою говорять понад 300 тисяч громадян, а в усьому світі - близько 6 мільйонів, враховуючи кримськотатарські діаспори Туреччини, Узбекистану, Румунії та Болгарії, а також в невеликих громадах США і Канади. Разом з тим, згідно з класифікацією ЮНЕСКО, кримськотатарська мова належить до мов, які знаходяться під серйозною загрозою. Зараз розробляється новий сайт Мінреінтеграціі, де вся офіційна інформація міністерства буде також дублюватися ще й кримськотатарською.
 

Ще на цю тему