В Одесі суд позбавив російську мову статусу регіональної

13:00 01.09.2020

В Одесі суд позбавив російську мову статусу регіональної. 

Про це повідомив активіст Святослав Літинський в Facebooк, пише ZN,UA.

«Те почуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження в місті Одеса регіональної (російської) мови - скасовано. До цього було кілька судових позовів до прокуратури, яка самостійно не хотіла цього робити. Через суд нам вдалося змусити їх подати позов про скасування цього вже незаконного рішення міської ради», - зазначив Літинський.

Він уточнив, що аналогічне рішення скоро буде прийнято в Харкові.

У рішенні адмінсуду щодо Одеси сказано: «Визнати протиправним і недійсним рішення Одеської міськради... 13 квітня 2012 №2419-YI« Про реалізацію положень Закону України «Про засади державної мовної політики в місті Одеса».

Відзначимо, в ряді областей статус регіональної російській мові було надано з 2012 року, після підписання закону про засади державної мовної політики, що вводить офіційну двомовність в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Так, 13 серпня 2012 року Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна ради надали російській мові статус регіональної. 16 серпня російська мова стала регіональною в Севастополі, в Донецькій і в Запорізькій області. 17 серпня російська мова стала регіональною в Луганській області та Дніпропетровській областях. 

Миколаївський окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував рішення сесії Миколаївської обласної ради, відповідно до якого російській мові було надано статус регіональної на території Миколаївської області.

Теми:

Ще на цю тему