Обвинувачений у держзраді ексзаступник голови управління МВС у Криму потрапив у список на обмін

20:30 12.05.2021

Голосіївський районний суд Києва розпочав розглядати по суті кримінальну справу проти Миколи Федоряна, колишнього заступника голови кримського управління МВС (до 2011 року) і співробітника російської компанії «Чорноморнафтогаз».

Про це повідомило видання Бюро судової інформації.

Федоряна звинувачують у зраді. Слідство встановило, що він як співробітник держпідприємства «Чорноморнафтогаз» продовжив роботу в компанії після її перереєстрації за російським законодавством після анексії Криму в 2014 році. Він отримав підвищення до начальника управління транспорту. Федорян, вважає українська спецслужба, сприяв кримському управлінню ФСБ у незаконних обшуках у будинках кримських татар у рамках кримінальних справ про участь у так званій справі Хізб ут-Тахрір.

Федорян забезпечував співробітників ФСБ під час обшуків транспортними засобами — службовими автомобілями «Чорноморнафтогазу». На цих автомобілях перевозили правоохоронців, конвоювали затриманих до СІЗО й управління ФСБ у Криму. Слідство вважає, що він допомагав провести мінімум дев'ять обшуків.

З повідомлень українських правоохоронців відомо, як мінімум, про два епізоди такого співробітництва: під час обшуків 27 березня 2019 року, коли ФСБ затримала в Сімферополі 23 людини за підозрою в участі в Хізб ут-Тахрір, а також при масових обшуках 10 червня 2019 року в Строгановці, Кам'янці та Алушті.

Під час судового засідання Федорян свою провину не визнав. Його адвокат Дмитро Щербина не вважає зібрані слідством докази достатніми для встановлення вини його підзахисного.

Здійснити держзраду неможливо через необережність. У людини повинен бути прямий умисел, спрямований на певний результат, а мотив слідством не встановлений, — сказав Щербина.

Він вважає, що дії Федоряна ніяк не вплинули на державну безпеку України, оскільки той не постачав співробітників ФСБ критично важливим обладнанням, без якого вони не могли б утримувати свою юрисдикцію над півостровом. Крім того, адвокат зазначив, що співробітники ФСБ чи іншої спецслужби ніколи не говорять, як саме вони використовуватимуть транспорт, який вимагають їм надати. Також адвокат зазначив, що слідство не надало документів, із яких би випливало, що виділення транспорту відносилося до посадових обов'язків його підзахисного.

У суді Щербина повідомив, що його підзахисного включили до списків на обмін між Україною і «ДНР» і «ЛНР».

На судовому засіданні був представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Ми можемо припускати, що Федорян потрапив до списків на обмін, — сказав адвокат.

Нагадаємо, Федоряна затримали 7 листопада 2020 року на прикордонному пункті «Каланчак» при спробі виїхати на півострів. Херсонський міський суд заарештував його до 5 січня 2021 року з можливістю вийти під заставу один мільйон 600 тисяч гривень, а в апеляції на рішення суму застави збільшили до 21 млн 185 тис. грн, якою він не скористався. Пізніше арешт продовжили. Федорян досі перебуває в СІЗО.

Ще на цю тему