За заходи до портів окупованого Криму заарештовано яхту Медведчука

19:00 09.04.2021

Херсонський міський суд за клопотанням прокуратури АР Крим наклав арешт на українське судно-порушник порядку в'їзду і виїзду на окупований півострів - яхту, що належить народному депутату фракції «Опозиційна платформа - За життя» Віктору Медведчуку.

Арештована яхта зараз стоїть в Криму. Після закінчення судових розглядів влада планує почати процедуру передачі яхти в Агентство по розшуку та менеджменту активів (АРМА), а потім її оголосять в розшук, розповіли ZN.UA джерела у правоохоронних органах.

В продовження раніше санкціонованих заступником Генерального прокурора Гюндузом Мамедовим обшуків в офісах Всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу» Медведчука, в п'ятницю, 9 квітня, накладено арешт на судно ROMANCE 1, розповіли в ОГП.

Судно неодноразового порушувало порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з півострова, додали в прокуратурі.

«За клопотанням прокуратури автономії та слідчого управління ГУ СБУ в АР Крим Херсонський міський суд наклав арешт на українське судно "РОМАНС 1", яке порушило порядок в'їзду/виїзду на окупований півострів», - повідомили агентству Інтерфакс-Україна в прокуратурі Криму.

У прокуратурі кажуть, що екіпаж судна після окупації Криму, знаючи, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів в Криму іта Севастополі, в жовтні 2017 року заходив в закриті порти Ялта та Севастопол".

СБУ також підтвердила інформацію про те, що арештоване судно належить Медведчуку.

«За матеріалами СБУ суд арештував яхту, котра належить Віктору Медведчуку», - йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

Прокуратура АР Крим та міста Севастополь здійснює процесуальне керівництво у кримінальному желе за фактами порушення порядку в'їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію.

«Перебування судів в закритих морських портах на території окупованого півострова кваліфікується як дію, які підриває суверенітет України та порушує норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність власників суден, операторів і капітанів», - відзначають в прокуратурі.

Санкції щодо проросійського політика Віктора Медведчука в Україні оминули декілька «болючих точок» народного депутата. Не потрапила під санкції й одна з найдорожчих яхт у світі – п’ятипалубна Royal Romance, вартість якої сягає 200 мільйонів доларів. Яхтою володіє записаний на Оксану Марченко офшор Fregata Marine Ltd.

Ще на цю тему