В «Асканії-Новій» знову загинули сірі журавлі

15:01 31.03.2021

На Херсонщині поліція відкрила ще одне кримінальне провадження за фактом гибелі червонокнижних птахів в заповіднику «Асканія Нова» - був виявлений 61 мертвий птах.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє поліція Херсонської області.

«На Херсонщині поліція відкрила ще одне кримінальне провадження за фактом гибелі червонокнижних птахів в заповіднику «Асканія Нова», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до начальника відділення поліції №3 (смт Чаплинка) звернувся керівник біосферного заповідника «Асканія Нова», який повідомив, що на їх території було виявлено мертвих птахів, які внесені до Червоної книги України.

За словами начальника відділення поліції Сергія Ященка, поліція перевірила надану директором науково-дослідної установи інформацію. Повідомлення знайшло своє підтвердження, у заповіднику був виявлений 61 сірий журавель, який загинув. Поліцейські готують декілька екземплярів птахів для відправки на дослідження. Наразі в дослідному інституті в м. Харків ще тривають необхідні експертизи мертвих птахів для встановлення причин їх загибелі.

Загалом від керівництва заповідника в поліцію надійшло 13 звернень про виявлення мертвими птахів різних видів, серед яких ті, що занесені в Червону книгу України. Слідчі Чаплинського відділення поліції розслідують 6 кримінальних проваджень за фактами загибелі червонокнижних птахів. Наразі всі провадження об’єднанні в одне, передбачене ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель». Кримінальне провадження перебуває на контролі керівництва обласної поліції.

Як повідомлялося раніше, через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. Поліція посилила заходи з попередження загибелі птахів у заповіднику.

Депутати-аграрії Херсонської облради не виключають, що причиною загибелі птахів стало порушення технології внесення отруйного препарату під час проведення сільськогосподарських робіт або контрабандна партія, у якій перевищено концентрацію бродіфакуму.

Ще на цю тему