Вірменія допускає перенесення підрозділів військ Росії з її бази ближче до Карабаху

17:20 22.02.2021

Вірменія і Росія опрацьовують питання часткової передислокації 102-ї російської військової бази, розташованої в Гюмрі, на схід країни. 

Про це заявив глава вірменського Міноборони Вагаршак Арутюнян, передає УНН з посиланням на News Armenia.

«Правильніше, напевно, говорити про можливість передислокації будь-якого військового формування зі складу російської військової бази (з урахуванням її розширення) на східний напрямок Вірменії» — повідомив міністр.

Арутюнян зазначив, що Єреван зацікавлений в розширенні російської бази, оскільки це автоматично спричинить нарощування військового потенціалу спільного угруповання військ обох країн.

При цьому глава Міноборони підкреслив, що необхідність розміщувати другу військову базу Росії в Вірменії немає. «Думаю, що в цьому немає такої необхідності, та й нормативна правова основа, яка існує на даний момент між нашими державами, визначає статус і регламентує діяльність лише однієї російської бази», — сказав Арутюнян.

102-га військова база в Гюмрі була створена в 1992 році на базі договору про правовий статус Збройних сил Росії, які перебувають на території Вірменії. Її основою стала 127-та мотострілецька дивізія Закавказького військового округу.

Ще на цю тему