Продовження договору про стратегічні наступальні озброєння між РФ та США вступило в силу

18:41 03.02.2021

Угода РФ і США про продовження Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО) в середу, 3 лютого, набула чинності після обміну відповідними нотами.

Про це йдеться в заяві МЗС РФ, пише УНН.

«3 лютого в МЗС Росії відбувся обмін нотами з посольством США про завершення внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності угоди про продовження терміну дії ДСНО. Відповідно, дана угода в цей же день вступила в силу. Таким чином, договір буде діяти в тому вигляді, як він був підписаний, без будь-яких змін або доповнень, до 5 лютого 2026 року», — говориться в документі.

На Смоленській площі (адреса МЗС РФ — ред.) підкреслили, що продовження ДСНО забезпечило збереження і подальше функціонування стрижневого механізму підтримки стратегічної стабільності, який на суворо паритетній основі обмежує ракетно-ядерні арсенали сторін. «З урахуванням особливої відповідальності Росії і США як найбільших ядерних держав прийнято важливе рішення, яке гарантує необхідний рівень передбачуваності та транспарентності в цій сфері при суворому дотриманні балансу інтересів», — йдеться в заяві.

У Москві також розраховують, що досягнуте з Вашингтоном розуміння щодо долі ДСНО дозволить подолати нібито тенденцію, яка «переважала в останні роки внаслідок деструктивної політики США» до зламу механізмів контролю над озброєннями та нерозповсюдження. «Будуть потрібні значні зусилля, щоб повернути російсько-американський діалог в цій області на стійку траєкторію, домогтися нових великих результатів, що зміцнюють нашу національну безпеку і стратегічну стабільність у світі, — заявили в МЗС РФ. — Росія до такої роботи готова. Закликаємо США проявити настільки ж відповідальний підхід, конструктивно відгукнутися на наші відповідні ініціативи».

У свою чергу в Держдепартаменті заявили, що продовження між РФ і США Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) зміцнює безпеку США і їхніх союзників.

«Продовження ДСНО зміцнює безпеку Сполучених Штатів, їхніх союзників і партнерів, а також всього світу. Необмежена ядерна гонка поставила б під загрозу всіх нас», — підкреслив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Глава Держдепу додав, що США в майбутні п’ять років будуть вести з Росією переговори про контроль за всіма типами ядерної зброї. При цьому, підкреслив дипломат, після продовження СНО-3 Вашингтон прагне до обговорення з Москвою зниження ризику можливої кризи і конфлікту.

26 січня Москва і Вашингтон обмінялися дипломатичними нотами про досягнення домовленості щодо продовження ДСНО. Президент Росії Володимир Путін і його американський колега Джо Байден у телефонній розмові в той же день висловили задоволення цим фактом.

Уже ввечері Путін вніс до Держдуми законопроект про ратифікацію угоди про продовження ДСНО на п’ять років — до 5 лютого 2026 року, який був прийнятий на наступний день.

Ще на цю тему