Starlink у російських військових: щодо SpaceX почали розслідування у Конгресі США

17:40 07.03.2024

Представники Демократичної партії у Палаті представників Конгресу США розпочали розслідування щодо компанії SpaceX у зв'язку з використанням військовими РФ супутникового інтернет-сервісу Starlink.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

"Демократи з Палати представників розпочали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска, щоб перевірити, чи вжила компанія належних заходів, щоб запобігти використанню військами РФ супутникового інтернет-сервісу Starlink під час війни проти України", - йдеться у повідомленні.

Представники демократів Джеймі Раскін та Роберт Гарсія надіслали листа компанії із вимогою повідомити про скарги щодо можливого незаконного використання терміналів Starlink, зокрема в окупованих Росією регіонах України.

Законодавці висловили занепокоєння через заяви української розвідки про те, що російські війська розмістили термінали компанії SpaceX на сході України на порушення американських санкцій.

Демократи попередили президента компанії SpaceX Гвінна Шотвелла, що можливе використання РФ терміналів Starlink "становить серйозну загрозу для безпеки України, життя українців та національної безпеки США".

"Ми стурбовані тим, що у вас, можливо, немає належних запобіжних заходів та політики", - зазначили Раскін та Гарсія.

Як повідомляв Укрінформ, Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило збільшення використання систем супутникового зв’язку Starlink російськими загарбниками на фронті. За даними розвідки, радіоперехоплення розмов загарбників свідчать, що для налагодження доступу до інтернету термінали Starlink встановили, наприклад, у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади ЗС РФ, які діють у Донецькій області поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Згодом Ілон Маск заявив, що компанія SpaceX не продала жодного термінала Starlink до РФ.

Ще на цю тему