Вода через день і проблеми з опаленням: що чекає Сімферополь в найближчій перспективі

18:15 13.10.2020

Варіант економії води в окупованому Криму за рахунок відключення від водопостачання районів компактного проживання кримських татар не єдиний в арсеналі кримської «влади».

Ще один був озвучений на початку вересня після з’ясування вкрай низького рівня наповненості кримських водосховищ, повідомляють в Моніторинговій групі Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та Blackseanews, посилаючись на отриману інсайдерську інформацію, пише QHA.

У разі різкого зниження водопостачання через брак води, зокрема, розглядалась можливість розділити Сімферополь на дві половини та постачати воду до кожної через день.

Також існує необхідність додаткового забезпечення підприємств ЖКГ Сімферополя водою на рівні 25 тис куб. метрів щодобово для забезпечення опалювального сезону та систематичного постачання гарячої води. Однак вирішити цю проблему за рахунок запасів з водосховищ малоймовірно.

У якості єдиного засобу забезпечення столиці Криму водними ресурсами було прийнято рішення про додаткове буріння 20 свердловин, 14 з яких будуть використовуватись підприємствами ЖКГ для забезпечення функціонування системи централізованого опалення Сімферополя.

Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко зауважує, що отримані з цих нарад дані доволі точно відображують складність водної проблеми, попри додавання певного драматизму, «щоб Москва швидше дала гроші».

Експерт також звертає увагу на цікавий нюанс – до 2014 року щороку з жовтня Північно-Кримський канал припиняв поставку води до Криму на зимовий період, а відновлював лише навесні, на початок весняно-польових робіт. Однак ніякого серйозного дефіциту води для місцевого населення не фіксувалось. Зараз водний дефіцит цими місяцями (крім блокади) провокує, за різними оцінками, колонізація та мілітаризація Криму Росією, яка відчутно збільшує водовикористання, а також навантаження на водопостачальну та каналізаційні системи півострова.

Нагадаємо, сьогодні окупаційна влада Криму повідомила про те, що пробурені 12 з 14 запланованих свердловин для забезпечення котелень Сімферполя водою.

Ще на цю тему