В окупованому Криму можуть відключити від води кримськотатарські райони Сімферополя

18:00 13.10.2020

Окупаційна влада Криму для пом’якшення водного дефіциту може відключити від водопостачання райони компактного проживання кримських татар в Сімферополі.

Розглядаються і інші варіанти вирішення водної кризи – або економія води за рахунок обмеження водопостачання цивільному населенню, або завдяки «військовому будівництву» водогонів для тасування водних запасів півострова, повідомляють в Моніторинговій групі Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та Blackseanews, посилаючись на отриману інсайдерську інформацію, пише QHA.

Варіації супержорсткого обмеження водопостачання для Сімферополя прозвучали наприкінці вересня на нараді самопроголошеного уряду Криму з проблематики житлово-комунального господарства під головування «прем’єр-міністра» Юрія Гоцанюка.

За даними, що озвучувались на нараді, стан із запасами води для кримської столиці катастрофічний.

В доповіді керівника кримського «комітету з водного господарства та меліорації» Ігоря Вайля відзначається, що наявні запаси води, які можливо використати для забезпечення водопостачання Сімферополя і які накопичені в Аянському водосховищі, наразі складають лише 2,8 млн кубічних метрів. Ппри поточному рівні водопостачання запасів Аянського водосховища вистачить лише на 20 діб, орієнтовно до 15 жовтня поточного року. У випадку мінімального водопостачання - лише до кінця жовтня – початку листопада поточного року.

Пропозиції ж економити, в першу чергу, базуються на скороченні постачання води населенню.

Враховуючи обмілілість Аянського водосховища, а також відсутність додаткових джерел поповнення обсягів води (шляхом «перекидання» з інших водосховищ Криму), профільні фахівці запропонували керівництву окупаційної влади відмовитись від водопостачання віддалених районів міста (Мар’їно, Кам’янка, Біле, Ак-Мечеть, Хошкельди тощо), а також ввести у Сімферополі режим водопостачання 2 години зранку і 2 години ввечері.

Коментуючи надану інформацію, керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко відзначив певну тенденційність при доборі районів можливого відключення.

«Мар’їно, Кам’янка, Біле, Ак-Мечеть, Хошкельди – вони відключать легко, бо це компактні райони проживання кримських татар».

Ще на цю тему