Офіс Генпрокурора направив в МКС інформаційне повідомлення щодо пропаганди військової служби серед дітей в окупованому Криму

11:30 02.10.2020

Офіс Генерального прокурора направив в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення стосовно політики пропаганди та нав’язування військової служби серед дітей на території окупованого півострова Крим.

Про це повідомили на пресконференції заступник начальника управління Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Ольга Коріняк та керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Матеріали було зібрано прокуратурою Автономної Республіки Крим та м. Севастополя спільно з неурядовою громадською організацією «Кримська правозахисна група» на основі моніторингу державних програм РФ та «нормативно-правової бази» окупаційних органів.

Політика мілітаризації відбувається на всій території Криму, носить цілеспрямований, систематичний і широкомасштабний характер, стосується дітей від дошкільного віку до повноліття та є інструментом примусу до служби в армії окупанта.

Встановлено, що в загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, при дитячих садках - кадетські групи, також функціонують літні спеціалізовані наметові табори для навчання розвідництву-слідопитству, реалізуються бюджетні програми з патріотичного виховання молоді. Масштабною мілітаризацією свідомості дітей на півострові займається громадський рух «Юнармія Криму», який діє з 2016 року.

В інформаційному повідомленні до Офісу прокурора МКС викладені факти навчання дітей тактиці і стратегії військових дій, будові сучасної стрілецької зброї, стрільбі, які проводять у тому числі й кадрові офіцери Міноборони РФ.

Пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного запису в армію жителів окупованих територій, заборонена ст. 51 Четвертої Женевської конвенції. У Криму така пропаганда є не тільки порушенням міжнародного гуманітарного права, а й засобом здійснення воєнного злочину у вигляді примусу до служби у збройних силах країни-агресора. Нагадаємо, що від початку окупації по лютий 2020 року РФ провела 11 призовних кампаній, під час яких щонайменше 25 тис чоловіків були примусово призвані до лав ЗС РФ.

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя триває досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України) за фактами пропаганди військової служби та незаконного призову. Зібрані в рамках кримінального провадження показання свідків та документальні докази також увійшли до інформаційного повідомлення.

Це вже друге з 2018 року повідомлення до МКС щодо мілітаризації населення окупованого Криму.

Ще на цю тему