Мілітаризація дітей в окупованому Криму: начальнику з «патріотцентру» повідомили підозру

13:41 21.01.2021

«Начальнику відділу Кримпатріотцентру» в окупованому Криму повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Він підозрюється в долученні до пропаганди військової служби в армії РФ серед української молоді на півострові.

Про це УНН повідомили у пресслужбі прокуратури АР Крим.

«Повідомлено про підозру «начальнику відділу патріотичного виховання Регіонального центру з підготовки до військової служби і військово-патріотичного виховання» («Кримпатріотцентр») за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни)», – йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний після окупації півострова Російською Федерацією, був активним учасником незаконного збройного формування «Самооборона Криму».

«Пізніше, з 2018 року перебуваючи на посаді «начальника відділу Крим патріот центру», здійснював реалізацію політики держави-окупанта, спрямованої на пропаганду військової служби в армії РФ серед української молоді на півострові. Підозрюваний безпосередньо організовував та здійснював серед дітей і підлітків заходи «військово-патріотичного виховання» щодо їх підготовки з основ військової служби в освітніх установах і навчальних закладах», –вели далі у прокуратурі.

Вказаний громадянин, як зазначається, неодноразово виступав в засобах масової інформації з метою популяризації зазначеної політики серед кримчан.

«Політика РФ щодо мілітаризації півострова та його мешканців, носить систематичний і широкомасштабний характер. Значна частина такої політики спрямована саме на дітей, які легко піддаються впливу, а враховуючи обов’язковість частини програм «військово-патріотичного виховання» у молоді фактично не лишилося вибору окрім як служити в армії держави-окупанта. При цьому, здійснення серед цивільного населення, у тому числі молоді, пропаганди добровільного вступу до армії держави-окупанта заборонено статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права», — зазначив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

Раніше українські правозахисні організації спільно з Представництвом Президента в АРК і Севастополя повідомили, що зібрали дані про «причетних до мілітаризації дітей» в окупованому Криму. Серед них – не менше 12 осіб.

 

Ще на цю тему