В Україні може з’явитися правовий інститут лобіювання

18:31 14.05.2019

Проблеми та перспективи запровадження правового інституту лобіювання в Україні стали темою круглого столу, який було проведено Інститутом законодавства Верховної Ради України.

Захід відбувся за участю представників профільних парламентських комітетів, співробітників Міністерства юстиції, Антимонопольного комітету України, Національної школи суддів, низки наукових та освітніх закладів Києва, пише Голос України.

Під час круглого столу було наголошено на актуальності в сучасних умовах законодавчого регулювання лобістської діяльності.

Лобіювання доцільно розглядати як ефективний правовий механізм пошуку та досягнення компромісу між державними інститутами влади та суспільством для результативного розв’язання проблем соціуму.

Крім того, легалізація лобіювання сприятиме ефективній реалізації громадянами права на участь в управлінні державою.  Впливаючи на управлінські рішення, лобіювання виступає інструментом самоорганізації громадянського суспільства, за допомогою якого мобілізується суспільна підтримка або опозиція щодо того чи іншого проекту, надається вплив на політику тощо.

Було наголошено, що лобіювання є важливим чинником формування іміджу будь-якої країни в міжнародному середовищі та захисту її інтересів.

За результатами проведеної дискусії Інститутом законодавства буде підготовлено та передано до профільних комітетів Верховної Ради науково обґрунтовані пропозиції щодо законодавчого регулювання лобіювання в Україні.

Ще на цю тему