Канада допоможе Україні створити доктрину Нацгвардії за стандартами НАТО

15:00 05.01.2021

Національна гвардія України спільно з міжнародними партнерами починає розробку доктрини НГУ відповідно до стандартів НАТО.

У роботі над документом, що має стартувати на початку 2021 року, будуть задіяні представники США і Канади, повідомило Міністерство внутрішніх справ, пише ZN.UA.

У понеділок, 4 січня, представники групи радників з питань доктрини і освіти посольства США в Україні провели семінар з розробки інституційної доктрини Нацгвардії відповідно до підходів військових формувань держав НАТО. У семінарі були задіяні і представники Збройних сил Канади.

У країнах Альянсу доктрина визначає роль і місце органів військового управління, командирів (начальників) усіх рівнів, порядок і принципи взаємодії всередині структури на стратегічному, оперативному і тактичному рівнях щодо організації виконання повсякденних завдань та забезпечення підготовки до виконання завдань в майбутньому, пояснив представник групи радників майор Гаррі Квош. Він констатував, що у НГУ є ряд документів, які визначають її діяльність, є концепція і планування на різних рівнях, але доктрини немає.

При її розробці потрібно враховувати необхідність повної відповідності нормам національного законодавства, нормативним документам у сфері безпеки і оборони, а також сумісності з доктринами держав-партнерів.

Нагадаємо, в грудні 2018 року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки в закон «Про оборону України», включивши в нього поняття «військова стандартизація», «військовий стандарт», «стандарт НАТО», «стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО», «орган військової стандартизації» та їх тлумачення.

Ще на цю тему