Посли G7 нагадали, що призначення 8 нових членів ВРП потрібне для руху України в ЄС

17:00 10.01.2023

Посли країн групи G7 у Києві очікують на призначення з'їздом суддів восьми нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про це йдеться у заяві послів, опублікованій у Twitter японського головування у групі послів G7 у Києві, повідомляє "Європейська правда".

"Посли G7 з нетерпінням очікують, що з’їзд суддів призначить вісім нових членів Вищої ради правосуддя з числа кандидатів, перевірених Етичною радою. Якнайшвидший початок роботи ВРП є важливим кроком у судовій реформі України на її шляху до європейської інтеграції", - сказано у заяві. 

Посли G7 неодноразово нагадували, що формування ВРП - одна з реформ, від яких залежить подальший рух України до членства у ЄС.

11-13 січня відбудеться з’їзд, на якому можуть бути обрані вісім нових членів Вищої ради правосуддя, ключового органу судового самоврядування.

Нагадаємо, що рік тому в Україні стартувала судова реформа, покликана оновити Вищу раду правосуддя. Для цього створили спеціальний орган – Етичну раду, залучивши до її складу незалежних міжнародних експертів та надавши їм вирішальний голос у прийнятті рішень.

22 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення РФ, побоюючись перевірок та незручних запитань, більшість членів ВРП звільнили посади за власним бажанням.

Формування Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів згадані як ключова умова, пов’язана з наданням Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і можливим відкриттям перемовин про вступ.

Нагадаємо, українці підтримують виконання вимог європейських інституцій для прискорення вступу України до Європейського Союзу.

Венеційська комісія похвалила Україну за процедуру очищення Вищої ради правосуддя.

Теми:

Ще на цю тему