Через рішення ЄСПЛ щодо Криму може постраждати «Газпром», – Юрчишин

13:41 19.01.2021

Рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо окупації Криму Росією дозволить суттєво розширити санкційний тиск на країну-агресора. Зокрема, дасть можливість арешту активів «Газпрому».

Таку думку в ефірі телеканалу Obozrevatel висловив народний депутат України від партії «Голос» Ярослав Юрчишин. «Те, що арештують якісь активи «Газпрому» за позовом України через те, що Росія відмовилась платити за використання майна, яке було в Криму, цілком реалістично», – заявив він.

Нардеп наголосив на тому, що «величезне досягнення» рішення ЄСПЛ полягає в тому, що «зафіксовано те, що контроль Криму Росією, тобто його окупація, відбулася ще до псевдореферендуму, тому будь-які порушення прав людини з того моменту є відповідальністю Росії».

На думку Юрчишина, остаточне рішення ЄСПЛ, яке буде ухвалено згодом, відкриє нові можливості юридично перемагати країну-агресора як на рівні окремих випадків порушення прав людини, так і на рівні порушення прав України як держави.

«Ми знаємо багато кримських татар, українських активістів, які зазнали переслідувань, які були затримані, дехто отримав тюремне ув’язнення. Це дає можливість добитися справ на персональному рівні», – зауважив нардеп.

«На глобальному рівні відтепер Україна, позиваючись і в інших судах, зокрема, і щодо майна, яке Росія забрала силою на території Криму, щодо претензій на мільярди доларів економічних втрат, так само може відштовхуватись від цієї дати», – додав він.

Ще на цю тему