Ситуація у Карабасі: Ердоган запропонував Путіну «разом вирішити проблему»  регіону та розкритикував Мінську групу

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що запропонував в бесіді з російським президентом Володимиром Путіним разом вирішити проблему Нагірного Карабаху.

Про це він сказав в середу під час виступу в парламенті, пише УНН з посиланням на телеканал NTV.

«Ми провели хороші переговори з Путіним. Детально обговорили Карабах. Ми сказали: давайте вже закінчимо це все на Кавказі. Хочете, ми спільно зробимо кроки, поговоримо зі сторонами. Але зараз нам важливо чітко вирішити: будемо ми врегулювати проблему або ж ні», — заявив Ердоган.

Тільки після прийняття принципового рішення, за його словами, «можна робити конкретні кроки». Телефонна розмова з Путіним відбулася ввечері у вівторок.

Турецький лідер вважає, що Мінська група «не вирішувала проблему, а тільки тягнула час».

Ердоган запропонував Путіну «провести зустріч з (прем’єр-міністром Вірменії Ніколом) Пашиняном», а сам він готовий поговорити «з братом Ільхамом» Алієвим, президентом Азербайджану.

«Давайте вже зробимо добре, нехай зустрінуться делегації. Упевнений, ми отримаємо результат», — заявив Ердоган, нагадавши, що Анкара в конфлікті повністю підтримує Баку.

Він також зазначив, що в розмові з Путіним він нагадав російській стороні «про червоні межі», які Туреччина не буде переходити у карабахській темі, оскільки тоді «нащадки його не пробачать». За словами Ердогана, він повідомив президенту РФ інформацію про найманців зі збройних угруповань курдів, які ймовірно «воюють на вірменській стороні».

Додамо, у вівторок пресслужба Кремля повідомила, що Путін і Ердоган, зокрема, обговорили розвиток подій в зоні конфлікту в Нагірному Карабасі. Президент РФ поінформував турецького лідера про свої контакти з керівництвом Азербайджану і Вірменії та кроки, які вживаються з метою якнайшвидшого досягнення перемир’я і деескалації кризи.

Ще на цю тему