Арештована яхта Медведчука перейшла під прапор України

13:20 15.05.2024

Арештована яхта Віктора Медведчука Royal Romance набула статусу українського судна.

Як інформує видання USM спільними зусиллями АРМА та Адміністрації судноплавства арештована яхта набула статус українського судна, повідомили в АРМА.

Тепер на яхту поширюється юрисдикція України.

Голова Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України, вручаючи Свідоцтво про право плавання під Державним прапором України, відмітив, що вже внесені відповідні зміни до Міжнародної морської організації (ІМО).

«Це історичний момент для нашої країни. Перший в історії України арештований актив, що знаходиться за кордоном, отримав державну реєстрацію в Україні. Зазначене сприятиме подальшій реалізації арештованої яхти та надходження коштів від реалізації до державного бюджету України. Ми горді бути частиною цього процесу та впевнені, це майно слугуватиме в інтересах України», — зазначив голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко. 

«Вітаю всіх Українців з тим, що яхта “Royal Romance” перейшла під прапор України! Хочу наголосити на тому, що ми зробимо все можливе, щоб все злочинно здобуте і виведене за кордон майно було повернуто під юрисдикцію України», – підкреслила голова АРМА Олена Дума.

Цьогоріч у лютому Кабмін погодив продаж заарештованої яхти. Реалізацію доручили Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Наприкінці січня 2024 року Окружний суд міста Спліт (Хорватія) ухвалив рішення передати яхту Royal Romance Україні. Відомо, що судно вимагає щорічних витрат у розмірі $15-20 млн.

Раніше USM повідомляв, що для реалізації арештованої яхти Віктора Медведчука, якого підозрюють у держзраді, необхідно було внести зміни до законодавства.

Ще на цю тему