АРМА знайшло й готує до продажу заарештовану супер яхту Медведчука

13:00 02.12.2022

Представники Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) провели огляд у хорватському порту Трогір заарештованої яхти Royal Romance, що належить членам сім’ї народного депутата від партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука. 

Про це повідомила прес-служба АРМА, пише видання Порти Ураїни.

АРМА розшукало зазначений актив у межах кримінального провадження та в подальшому, після накладення арешту, отримало елітне майно для збереження економічної вартості шляхом реалізації на торгах. Оскільки здійснення заходів з передачі в управління АРМА яхти, згідно рішення Окружного суду міста Спліт Республіки Хорватія, покладено на Адміністрацію морського порту міста Спліт, співробітники Національного агентства провели ряд зустрічей та переговорів з представниками порту, місцевих правоохоронних органів та Міністерства юстиції Хорватії. У підсумку, фахівцям АРМА вдалося провести візуальний огляд активу та здійснити його фотофіксацію у місті Трогір”, — вказала прес-служба.

Передана в управління АРМА 92-метрова яхта Royal Romance є однією з найбільших яхт у світі, а її орієнтовна вартість на момент випуску складала близько 8 млрд грн. Судно має габарити заввишки 29 метрів, складається з шести поверхів та обладнане двома ліфтами. Серед іншого на яхті розміщено чотири палуби, кінотеатр, спортзал, басейн, спа-зона та косметологічний кабінет, а також близько 50 кімнат різного призначення.

В АРМА зазначають, що управління заарештованим майном, яке перебуває в межах іноземної юрисдикції, є унікальною ситуацією і не має аналогів не лише в Україні, а й у міжнародній практиці.

Водночас здійснення заходів управління неможливе без огляду активу та збору й аналізу інформації про нього. Попри низку перешкод та безпрецедентність ситуації, АРМА пройшло етап огляду та продовжує роботу з управління активом.

Раніше повідомлялося про проведення обшуку на яхті Royal Romance у Хорватії співробітниками Федерального бюро розслідувань США.

П’ятипалубна яхта Royal Romance Віктора Медведчука з березня перебувала під арештом в порту міста Рієка в Хорватії. У квітні рішенням Личаківського районного суду яхту передано в розпорядження Агентства з розшуку і управління активами (АРМА).

Яхта Royal Romance (прапор — Кайманові острови) збудована у 2015 році на верфі Feadship. Судно має довжину 93 метри, ширину — 15 метрів. У каютах можна розмістити 14 гостей, також передбачено місце для 22 членів команди. Вартість яхти Royal Romance сервіс SuperYachtFan оцінює у $200 млн.

Royal Romance є однією з п’яти найбільших яхт у світі, які використовують виключно для потреб її власників. Щорічне обслуговування, ремонт та витрати на пальне такої яхти становлять $15-20 млн.

Віктору Медведчуку в Україні оголошено підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України. Він фігурує у кримінальних справах щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі та сприяння діяльності терористичної організації через постачання вугілля з тимчасово окупованих територій сходу України.
 

Ще на цю тему