Стали відомі судна окупантів, що крадуть зерно з порту Маріуполя

17:00 08.04.2024

Усі судна-крадії заходять у тимчасово окуповані порти з вимкненими транспондерами.

Стали відомі назви чотирьох російських суден класу річка-море, які найбільш залучені до мародерства українського зерна.

Як інформує видання USM про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Мова йде про суховантажі «Междуреченск», STK-1003, STK-1016 та RM-3. Перші три судна були помічені у крадіжці зерна, останнє — мародерило маріупольську арматуру та завозило бетонні конструкції для фортифікацій.

Жодне з цих суден не вмикає транспондери при здійсненні крадіжок з Маріуполя. До того, як повідомляє Андрющенко, дані AIS суховантажу RM-3 показують, що судно знаходиться в аеропорту Шереметьєво. 

Також українські аналітики мають інформацію про ще 3 балкери. Два під прапором Ліберії — стояли у порту Маріуполя перед окупацією. Третє судно на стадії ідентифікації.

Спільно всі ці судна можуть перевозити щонайменше 15-20 тисяч тонн вантажів за добу.

«До чого все це? Перерахуйте на вантажівки з БК. Одна тягне вагу максимум до 15 тонн. Тобто за добу флотилія окупанта здатна завести у Маріуполь 1000 таких вантажівок. Додайте залізницю і зрозумієте, про який ризик ідеться», — наголосив Петро Андрющенко.

Раніше USM писав, що росіяни намагаються обманути GPS-навігатори, аби вивозити крадене українське зерно. Так, судна, що знаходяться біля Керченської протоки, можуть відображатися на системах моніторингу трафіку в зовсім несподіваних місцях — наприклад в аеропортах.

Ще на цю тему