Чи зможе Чорноморський флот РФ врятуватися в Абхазії, — Newsweek (карта)

10:00 18.12.2023

За інформацією журналістів, Чорноморський флот Росії вже перемістив деякі активи з Криму на свою базу в Новоросійську в Краснодарському краї.

Супутникові знімки, які опинилися в розпорядженні журналістів BBC News, дають змогу припустити, що Росія може готуватися до створення нової військово-морської бази на Чорному морі. Про це пише Newsweek.

Як стверджують журналісти видання, будівельні та днопоглиблювальні роботи видно на знімках порту Очамчире в Абхазії, тимчасово окупованій Російською Федерацією частині Грузії. Це зробило б російський флот менш уразливим для атак морських дронів і авіації ЗСУ.

Трохи раніше лідер анклаву Аслан Бжанія, за інформацією Newsweek, повідомив державному російському виданню "Известия" про те, що РФ створює в регіоні нову військово-морську базу.


"Це все спрямовано на підвищення обороноздатності як Росії, так і Абхазії, — сказав Бжанія.

 

Порт Очамчире на карті
Фото: Скриншот

Однак, як вважають експерти Newsweek, новини про базу Чорноморського флоту в Абхазії викликали побоювання, що Москва може розширити війну в Україні, втягнувши в конфлікт Грузію. Водночас Тбілісі сподівається приєднатися до Європейського Союзу, який підтримав зусилля Києва щодо опору Москві.

Журналістам стало відомо, що Кремль уже перемістив деякі активи з Криму на свою базу в Новоросійську в Краснодарському краї РФ.

Однак Міністерство оборони Росії не відповіло на запит Newsweek про коментар.

Ще на цю тему