Чи дійде до Криму збудований рашистами для ЧФ новий ракетний корвет  / Фото

12:40 15.05.2023

Російські військові 13 квітня 2023 року в місті Балтійск, що в "Калінінградському анклаві" провели формальну церемонію включення в склад Чорноморського флоту рф ракетного корвета "Меркурий" проекту 20380. 

На церемонії був присутній особисто головнокомандувач ВМФ РФ адмірал Ніколай Євмєнов, але невідомо, що далі рашисти планують робити з цим ракетним кораблем, пише defence.ua.

Можливі варіанти – або корвет і далі по факту лишатиметься в Балтійському морі, або ж росіяни перекинуть його до берегів Сирії для служби в складі Середземного угрупування ВМФ рф.

Рашистський корвет "Меркурий" під час церемонії формального вводу до складу ЧФ РФ, травень 2023 року, фото з відкритих джерел

Рашистський корвет "Меркурий" проекту 20380 за його габаритами можна віднести скоріше до легкого фрегата. Будувати настільки крупні кораблі росіяни мають потужності або в тому ж Балтійску, або у Санкт-Петербурзі на підприємстві "Северная верфь". Тому так і вийшло, що корвет для Чорноморського флоту будували на "Северной верфи" із розрахунку, що після добудови та введення у стрій корабель вдасться перегнати своїм ходом до тимчасово окупованого Криму.

Але зараз такий варіант для окупантів нереалістичний хоча б тому, що через заборону на прохід протоками Босфор та Дарданели, яку для обох воюючих країн запровадила Туреччина 27 лютого 2022 року. А навіть якщо трапиться найгірший варіант, і рашистський "Меркурий" пройде до Криму, цей корабель все рівно буде вразливим для ракетного озброєння ЗСУ, зокрема берегових комплексів "Нептун".

Будівництво російського корвета "Меркурий" стартувало ще в 2015 році, в березні 2020 року корабель був спущений на воду. Передача до складу ЧФ РФ планувалась взагалі на осінь 2021 року, але добудова та випробування затягнулись, тому ввід у стрій відбувся майже на 2 роки пізніше плану.

Новий корвет "Меркурий" для ЧФ РФ не є носієм "Калібрів", його головне озброєння – вісім протикорабельних ракет Х-35 комплексу "Уран". Але тут варто пригадати, що рашисти використовували для ударів по Україні й ті самі Х-35 із берегових установок "Бал".

Цей корабель також озброєний однією 100-мм артустановкою та двома артустановками АК-630, двома 4-трубними торпедними апаратами калібру 324 мм та 12 пусковими установками ЗРК малої дальності "Редут", і може нести один протичовновий Ка-27. Довжина корпусу корабля складає 104 метри при повному водозаміщенні 2200 тонн.
 

Ще на цю тему